Nieuws Actueel

Ambtenaren vertrekken naar Duitsland om vakantiebedrijf te beginnen

Frank Lubbers (37) en Linda Oosterlaar (34) gaan een lang gekoesterde droom achterna. Sinds afgelopen weekeinde zijn ze eigenaars van een pension in Oost-Duitsland. Dat schrijft Tubantia.

JULIA HENKEL | Foto: Emiel Muijderman 4 juli 2017

Linda Oosterlaar Frank Lubbers FOT Oemiel muij Derman

Het tafereel was er een voor de serie Ik vertrek. Twee weken geleden arriveerden Linda Oosterlaar en Frank Lubbers met een volgepakte verhuiswagen bij Pension Zum Glasmacher in Gehlberg. "We zouden onze spullen voorlopig opslaan in een bergruimte. Die was niet leeg en schoon zoals afgesproken, maar stoffig en vies. Er stonden nog dingen in van andere mensen uit het dorp", vertelt Linda. "We zeiden tegen elkaar: dit is een Ik vertrek-momentje. Een klein momentje maar, het was makkelijk opgelost."

Linda en haar man Frank vertrokken zaterdag voorgoed naar het Thüringer Woud, samen met de honden Senna en Jacky en kater Katrien. Om er een nieuw bestaan op te bouwen. De camera's van het populaire televiesie-programma van de Avrotros waren er niet bij. "Dat zou voor ons mooie reclame zijn", zegt Linda. "Maar ik denk niet dat we ervoor in aanmerking komen. Het gaat ons voor de wind. Uiteraard, er zullen dingen mislukken. Maar in het programma gaat het vaak goed mis."

Het is een lang gekoesterde wens van het stel om in Duitsland een eigen vakantiebedrijf te beginnen. Linda werkte tot voor kort als activiteitenbegeleidster voor mensen met een verstandelijke beperking bij Het Bouwhuis in Enschede, Frank was webredacteur bij de Regio Twente. Hij blijft voorlopig twee dagen in de week werken als communicatieconsulent bij de gemeente Borne. Om de week reist hij op en neer.

De twee gingen er lange tijd niet van uit dat ze de stap naar een eigen onderneming echt zouden zetten. Linda: "Hier heb je zekerheid en je familie in de buurt." Een gesprek met een coach gaf de doorslag. "Ze liet me zien dat dit is wat ik echt wil." Frank zocht al een tijdje op Duitse vastgoedsites naar een geschikte accommodatie. "We wilden graag in een bergachtig gebied zitten, waar je zowel in de winter als in de zomer gasten kunt ontvangen."

Lees ook: Vacansoleil mikt op groei over de grens

In het Thüringer Woud, op zo'n 475 kilometer rijden van Borne, vonden ze hun nieuwe stek. Pension Zum Glasmacher staat midden in Gehlberg, een dorp van zo'n 500 inwoners. De voormalige glasfabriek is zeven jaar geleden volledig gerestaureerd. De vorige eigenaren realiseerden zes vakantieappartementen en een café in het pand. Twee extra appartementen zijn nog in aanbouw. Bij het complex horen ook nog vier woningen met een eigen ingang waarvan drie permanent zijn verhuurd. In het naastgelegen museum is aandacht voor de glashistorie van het dorp.

"Toen we de eerste keer gingen kijken hadden we direct een overnachting geboekt", vertelt Linda. "Na een nachtje slapen zagen we de mogelijkheden. Het gebied is nog vrij onbekend onder Nederlanders, maar wel toeristisch ontgonnen. Voor de deur van het pension beginnen tal van routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, motorrijders en langlaufskiërs. Een skilift zit 500 meter verderop. En je bent vrij snel in een grote stad, als je wilt shoppen of cultuur snuiven."

Ze schreven een businessplan, kregen enthousiaste reacties bij de bank, verkochten binnen zes weken hun huis in Gronau en hakten de knoop door. Het eerste wat ze deden toen ze zaterdag aan een nieuw leven in hun eigen pension begonnen? "Gelijk aan de bak en poetsen."

Toen we de eerste keer gingen kijken hadden we direct een overnachting geboekt

Linda Oosterlaar