Nieuws Actueel

Amersfoortse markthal Het Lokaal nu al een succes

Alsof de stad erom popelde, zo groot was zaterdag de belangstelling op de openingsdag van markthal Het Lokaal in De Nieuwe Stad, schrijft het AD. 'Verser kan gewoonweg niet.'

IRIS VAN DEN BOOM 29 maart 2016

Het lokaal amersfoort markthal streekproducten

Of het de grote variatie aan (biologische) streekproducten is die zo aantrekkelijk staat uitgestald, het levendige geroezemoes van bezoekers of toch de voorjaarszon, Het Lokaal heeft op haar eerste dag de allure van een Mediterraanse markthal. "Hier zaten we echt op te wachten", zegt Hanneke de Wilde, die met haar partner en dochtertje Roza in de buggy een kraakvers streekbrood probeert te bemachtigen. Het is dringen voor de open bakkerij achterin de markthal.

Lokale producten"Ruik eens: verser kan gewoon niet", zegt De Wilde. Voor haar dochtertje wil ze zoveel mogelijk natuurlijke producten. "Dat alles hier ook nog eens van lokale producenten komt, maakt het extra aantrekkelijk."

Mede-oprichter van Het Lokaal, Cor Holtackers geniet van het enthousiasme om hem heen. Hij wijst op de kazen uit Stroe. "De bezoekers zijn erg geïnteresseerd in de herkomst van de producten. Ik hoorde iemand vragen naar het aantal koeien van de boer. Geweldig toch."

SuccesverhaalDe komst van Het Lokaal naar De Nieuwe Stad mag een succesverhaal genoemd worden. 4,5 ton aan investeringen haalde Holtackers en zijn compagnon Rinke van 't Holt op, om hun droom te kunnen verwezenlijken: een marktplaats waar lokale en regionale telers hun producten aan de man kunnen brengen. Crowdfunders die het plan een warm hart toedroegen, brachten 225.000 euro in het laatje en Rabobank, Economic Board Utrecht en gemeente Amersfoort zorgden voor het resterende bedrag.

Linksachter in de hal pakt Carel Elsenburg met bemeelde handen in het brooddeeg. Dit is de eerste dag van zijn eigen bakkerij. Het is precies zoals hij gehoopt had. Klanten kunnen met hun neus bovenop het bakproces staan. De zakken meel van de biologische molenaar liggen in stapels in het schap. "Drie jaar geleden stapte ik De Nieuwe Stad binnen met mijn plan om een bakkerij te beginnen. Daar was toen geen behoefte aan, maar ik mocht wel mijn adres achterlaten. En kijk nu wat ervan gekomen is", zegt Elsenburg, die een klant laat proeven van een brood met Griekse olijven.

WorstNeomi Berkowitz doet met haar zoontjes Saro en Ivano doorgaans boodschappen bij de Plus, maar daar gaat definitief verandering in komen, nu ze door Het Lokaal struint. In haar boodschappenmandje zitten biologische vanillevla, chocoladevla en droge worst.

Het Lokaal en het bijbehorende Horecalokaal met live gebrande koffiebonen zet vooralsnog dagelijks de deuren open, maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.