Nieuws Actueel

Deze ondernemer pendelt al jaren tussen Amsterdam, Lissabon en Brazilië

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Het AD is nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 13: Angelique Slob.

Babette Rijkhoff 4 juni 2018

4 HW Wangeliqueslob

,,Een tijdje terug vertelde een vriendin dat ze mocht thuiswerken, maar haar baas had gezegd dat ze dan niet de was mocht doen. Dat is toch belachelijk? Deze vrouw doet als advocaat overnametrajecten van miljoenen. Ik denk dat zij heel goed zelf haar werk kan organiseren."

"Het probleem is dat managers de controle niet altijd los kunnen laten. Er is nog een grote focus op het kantoorconcept. Maar kenniswerkers hebben autonomie nodig. Als werkgever moet je daar echt wat mee doen.”

Lees ook: Deze ondernemer verdient haar geld als digital nomad dankzij The 4-Hour Work Week

Beachclub

Slob is organisatieconsultant voor haar bedrijf Hello Monday Club en werkt voor start-ups, scale-ups en kleine organisaties. Voorheen was ze HR-Interim manager binnen grote multinationals. Ze zit op dit moment in Portugal waar het evenement 'Get in the ring' aan de gang is. ,,Ze doen over heel de wereld start-upcompetities en koppelen ze aan grote bedrijven."

"Ik ben hier om te kijken of er goeie start-ups zijn om mee te werken. Gister was er een feestje in een strandtent. Ik wilde vanochtend capoeira gaan doen op het strand, maar het was iets te gezellig, dus dat heb ik overgeslagen.”

Ze helpt organisaties om vrijer te werken. Onlangs hielp ze een Nederlands bedrijf met het invoeren van ongelimiteerde vakantiedagen voor werknemers. Ook voor zichzelf creëert ze vrijheid.

Lees ook: Deze ex-profsnowboarder helpt nu ondernemers groeien met zijn blog

Ze is niet bewust bezig met het implementeren van de '4-hour workweek', al zijn bijna alle elementen aanwezig in haar leven. De laatste 2,5 jaar pendelt ze tussen Amsterdam, Lissabon en Brazilië. Ze heeft een koophuis in Nederland dat ze verhuurt en haar huis in Brazilië verhuurt ze via Airbnb. ,,Mijn werktijden bepaal ik door te luisteren naar mijn gevoel en lichaam. Als ik merk dat mijn focus en concentratie verdwijnt, ga ik wat anders doen. Ik zit maximaal vier uur achter een computer. Dan moet ik bewegen. Ik probeer zoveel mogelijk te outsourcen en alternatieve inkomensstromen te creëren. Bijvoorbeeld met een online magazine dat affiliate inkomsten moet gaan genereren.”

Impact

Slob merkt dat mensen niet alleen maar een functie willen bekleden, maar ook een impact willen hebben. ,,Dat gaat voorbij je skills en expertise. Zoals de wereld groener maken, verbinding maken, mensen bij elkaar brengen en geluk. Ik ben me heel bewust van waar ik m’n aandacht aan geef. Onbelangrijke zaken elimineer ik. Zoals radio, tv en kranten. Dat doe ik al drie jaar. Toen ik een tijdje terug een krant zag met de kop ‘golf van criminaliteit overspoelt Amsterdam’. Ik kreeg echt het gevoel alsof ik elk moment overvallen zou kunnen worden. Daarom lees ik dus geen nieuws meer. Wat een negativiteit. Ik gebruik mijn tijd veel liever voor persoonlijke ontwikkeling, sporten of in de natuur zijn.”

Lees ook: Zo laat deze online succesondernemer zijn inkomen passief groeien

Het reizen en locatie-onafhankelijk zijn is ook pittig. ,,Het is een intense manier van leven. Je hebt weinig referenties. Een vriendin die ook geen vaste thuisplek heeft zei laatst tegen me: het leven van negen tot vijf voelt als een trein, wat wij doen is een soort rallyrit. Het zou natuurlijk makkelijker zijn als ik mijn bedrijf op een vaste plek zou hebben, maar ik geniet hier zo van. Soms denk ik weleens; waar ben ik nou mee bezig? Je moet op jezelf vertrouwen. Het brengt veel groei met zich mee.”

Zo ziet een werkweek van Angelique eruit:

Maandag
Vandaag is het “verhuisdag”, ik verlaat het appartement in Amsterdam-Zuid dat ik voor twee maanden had gehuurd. Ik pak mijn koffer voor de komende maand en breng de rest van mijn spullen naar de opslag. De rest van de dag besteed ik aan het afhandelen van wat telefoontjes en e-mails, en ik heb nog afgesproken met wat vrienden.

Dinsdag
Ik moet al heel vroeg op Schiphol zijn voor mijn vlucht naar Lissabon. Op het vliegveld heb ik per Slack en Whatsapp contact met mijn marketing manager over het Hello Monday Club-online magazine, over The Future of Work. De tijd in het vliegtuig gebruik ik om aan wat documenten te werken en lees ik in een boek over work-life balance, waarvoor ik vorig jaar geïnterviewd ben. Na aankomst heb ik een lunchafspraak met een goede vriend en zakenrelatie uit Salvador, Brazilië, (waar ik gedurende de Europese winter verblijf). Later heb ik nog een afspraak met een klant en reis ik per trein door naar Cascais, waar ik intrek in mijn appartement voor de komende weken.

Woensdag
Ik ontbijt samen met mijn huisgenote: een marketing en branding specialist, die net als ik locatie-onafhankelijk werkt. We zijn onderdeel van dezelfde online community maar kennen elkaar tot nu toe nog niet persoonlijk. Vanaf 10 uur maak ik mijn opwachting voor de 1e dag van het Get in the Ring.

Donderdag
Het eerste deel van de ochtend werk ik op het terras (met zeezicht!) aan een project voor een klant. Vanaf het eind van de ochtend tot ‘s avonds laat ben ik bij het event, en netwerk ik zoveel mogelijk met investeerders, potentiële klanten en business partners.

Vrijdag
In grote lijnen dezelfde planning als donderdag: vroeg opstaan voor een werksessie, en later het event, met de afterparty in Lissabon.

Zaterdag en zondag
Omdat ik deze week veel op pad geweest ben, heb ik voor dit weekend wat extra werk sessies gepland. Maar er is ook tijd om uit te slapen, met mijn vrienden uit Lissabon af te spreken, en van de geweldige omgeving te genieten!

Het is een intense manier van leven. Je hebt weinig referenties

Angelique Slob