Nieuws Actueel

Arenagebied razendpopulair onder hotelketens

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 2 februari 2016

Hotelsamsterdam 1

Hoeveel hotels kunnen er nog in het Arenagebied worden gepropt? Met de komst van een Easyhotel aan de Arena Boulevard staat de teller nu op acht, dat schrijft het Parool.

Easyhotel strijkt aan de Arena Boulevard neer, op de voormalige kantoorverdiepingen boven Mediamarkt en Decathlon. Danzep, de Nederlandse exploitant van de Britse hotelformule, heeft de kantooretages gekocht en gaat ze de komende maanden verbouwen tot een 137 kamers tellend budgethotel. De opening is eind dit jaar gepland.

In recordtijd is Zuidoost daarmee van hotelwoestenij tot tweede nieuw hotelgebied van de stad omgetoverd. Met de komst van Easyhotel staat de teller voor het Arenagebied nu op ruim 1500 kamers. Daarbij zijn de 1350 bedden in groepshotel A&O Hostel – dat eind vorig jaar in Bullewijk neerstreek – en het in 2012 geopende Fletcher Hotel (120 kamers) niet meegerekend.

Plannen zijn er nog volop. Zo is er de kans dat in een deel van het leegkomende ING-kantoor, het Zandkasteel, een hotel komt en zijn er plannen voor 100 kamers bij het Gaasperpark. Bovendien spelen op de aanpalende bedrijventerreinen van Oost ook een aantal grote hotelplannen, zoals van Crowne Plaza bij de Spaklerweg die nu in aanbouw is.

De gemeente Amsterdam werkt actief mee aan de hotelhausse in voormalige kantorenwijken; ze passen in het streven om nieuwe hotels uit de binnenstad te weren en naar de stadsrand – en zelfs de regio – te dirigeren.

In tegenstelling tot Amsterdam Centrum geldt voor Zuidoost geen rem op het aantal hotelvestigingen, of de hoeveelheid kantoren die omgebouwd kunnen worden. Eerder al streken hotelketens als sprinkhanen op leegstaande kantoorgebouwen op Sloterdijk neer, waar verdere ontwikkelingen nu wel aan banden worden gelegd.

In 2013 constateerde de Amsterdamse rekenkamer over de gemeentelijke aanpak van de kantorenleegstand al dat de hotelmarkt langzaam verzadigd raakt en dat er daarom meer naar alternatieven, zoals starters- of studentenhuisvesting, gekeken moet worden.

De aantrekkingskracht van het Arenagebied ligt vooral in het betaalbare vastgoed; op een na zijn alle nieuwe hotels rondom de Arena gevestigd in voormalige kantoorgebouwen die al jaren leegstonden.

Vastgoedbezitters zijn dan ook dol op hotels. Zo verkocht het Duitse IVG, dat jaren in zijn maag zat met de onverhuurbare Arena Towers, het complex vorig jaar voor 55 miljoen euro nadat Holiday Inn en Holiday Inn Express erin waren getrokken.

Danzep wil niet kwijt voor hoe veel geld het hotelpand voor Easyhotel is gekocht. “Maar de prijs is gunstig genoeg dat we, inclusief de verbouwingskosten, daar vanaf dag één succesvol een hotel kunnen exploiteren,” zegt Lucas Drewes van Danzep.

Voor het bedrijf, dat in 2011 in De Pijp zijn eerste hotel opende, ging het vooral om de locatie. “Het is voor ons een ideale plek,” zegt Drewes. “De ingang van het hotel ligt straks vijftig meter van het station en aan de achterkant hebben we een directe verbinding met het parkeerdek bij de Arena.

Het Easyhotel zal zich dan ook, naast de zakenreiziger en stedentripper, nadrukkelijk op het uitgaanspubliek richten, alhoewel Drewes erkent dat de prijzen zullenAr stijgen bij drukte – Easyhotel hanteert hetzelfde prijsprincipe als luchtvaartmaatschappij Easyjet.

Easyhotel denkt daarnaast te profiteren van uitgaanspubliek in het gebied, “De Ziggo Dome komt nu echt op gang,” zegt Drewes, “en naar de Heineken Music Hall komen jaarlijks 1,2 miljoen mensen. Om maar te zwijgen van de Arena zelf.”

Om de andere nieuwe hotels maakt hij zich niet zo druk. “Wij wijken toch af van de andere formules. Bovendien is het gebied nog erg ontwikkeling.”