Nieuws Actueel

Arnhemmer van kledingzaak naar ondernemerscoach

Arnhemmer Jan Erik Fokke (50) raakte met zijn kledingwinkels in een crisis. Hij verkocht de zaak en begeleidt nu ondernemers en bestuurders. ,,Veel leuker dan mijn vorige baan.'' Dat schrijft De Gelderlander.

Henk Aalbers | Foto: Marina Popova 1 november 2016

Jan Erik Fokke

'Ik had twaalf modewinkels in dorpen rond Arnhem en Nijmegen. Leuke, eigentijdse winkels waren het. Ik ben de crisis goed doorgekomen, maar in 2011 trok de bank zich terug. Dat was een enorme klap. Ik ging terug van twaalf naar negen winkels en kwam terecht in de overlevingsstand. Maar dat is niks voor mij. Het businessmodel van de jaren zeventig was uitgewerkt, constateerde ik. Ik wilde creatief zijn, ik wilde aan de slag met mijn winkels. Maar ik beschikte niet over de benodigde financiële middelen.''

Doodmoe

,,In 2015 overleed mijn vader. Hij was twintig jaar ouder dan ik. Als ik nog twintig jaar heb, dacht ik toen, wil ik dan zo doorgaan? Ik werd ziek. Doodmoe was ik. Ik werd vergeetachtig, had geheugenproblemen en werken lukte niet meer. Ik ben op de fiets naar Maastricht gegaan. Dat bracht de ommekeer. In een herberg in Thorn, waar ik overnachtte, kwam ik in contact met een oude pater, pater Frans. Hij zei dat je altijd de vraag moet stellen wat écht waardevol en relevant is in het leven. Hij bleek een rebelse katholiek die veel kritiek had op de kerk. Ik realiseerde me dat we allebei deel uitmaakten van een systeem dat niet deugt. Hij van de kerk, ik van de modebranche. Bij het ontbijt vroeg ik hem of hij een preek voor me wilde houden in het naastgelegen kapelletje. Maar dat mocht hij niet meer. Die bevoegdheid was hem ontnomen.

Verbeeldingskracht

,,In de stromende regen fietste ik verder. Juichend van geluk. Ik wist dat ik een punt achter de winkels moest zetten. In december heb ik ze verkocht. Veel geld verloren, maar het gaf me de gelegenheid een tijdje goed na te denken. Nu help ik ondernemers en bestuurders inzicht te krijgen in wie ze zijn en willen zijn. En wat hen drijft. Ik begin altijd met de vraag: als ik kan toveren, dan ... Via verbeeldingskracht zetten we samen een stip op de horizon. Ze formuleren waar ze naartoe willen. Zo ontstaat veel energie. Ik vind dit veel dynamischer en leuker dan mijn vorige werk. Ik help bij het wegnemen van belemmeringen. Ik help bijvoorbeeld een architect die constateert dat de dienst steeds meer wordt uitgemaakt door projectontwikkelaars en investeerders. Hij wil weer relevant zijn en niet als laatste aan de beurt komen. Ik ben ook betrokken bij het oplossen van leegstand in winkelgebieden. Daarvoor is creativiteit nodig. En het verbinden van partijen.

Financieel

Financieel red ik het net. Ik heb er vertrouwen in, al waren er ook momenten van twijfel. Bijvoorbeeld als mijn vrouw vroeg of het wel goed zou komen. Soms denk ik nog aan wat pater Frans me zei: 'Er komt een moment dat de goden meewerken'."

Gerelateerde artikelen

Coach Marga Petstra zet luiken open voor mensen

Generatie Y zoekt coach en mentor als baas

Zo maak je van onzekere werknemer een uitblinker