Nieuws Actueel

Hoe attractiepark de Efteling aan de Europese top blijft

Het is een van de grootste en succesvolste pretparken van Europa: de Efteling. Om die positie te behouden, zal het park wederom uitbreiden, zo schrijft het AD. Wat is de succesformule van het sprookjespark?

Ezra Hakze | Foto: ANP 21 september 2018

Efteling succes

Het pretpark hoopt door de uitbreiding een groter publiek te trekken: het wil van 5 miljoen bezoekers per jaar naar 7 miljoen in 2030. Alleen door te groeien, zou de Efteling de concurrentie met andere Europese parken nog aankunnen. Het park zal daarom met 8 hectare uitbreiden, extra toegangswegen en meer parkeerplaatsen krijgen.

Vuistregels

Dat de Efteling steeds weer blijft investeren en groeien, is misschien wel het geheim van zijn succes. In 2016 zei attractieparkontwerper Maarten de Raad hierover in Trouw: "De Efteling houdt zich trouw aan de vuistregel in deze branche, dat er elke vier jaar iets groots moet worden gebouwd om bezoekers te blijven trekken, en jaarlijks iets kleins. Tegelijkertijd moet dat ook wel, wil het zijn positie behouden."

Lees ook: Dit pretpark heeft succes met een prikkelarm concept

In 2017 kreeg het park er bijvoorbeeld duizend bedden bij en werd de attractie Symbolica geopend, waarin het park 35 miljoen investeerde. Bij de attractie hoorde een ''Paleis der Fantasie'', waarin de sfeer van het park hooggehouden wordt. Sprookjesachtigheid, verbeelding en magie staan tijdens de rit centraal.

Sterke eigen cultuur

Ook dit laatste kenmerk verklaart het succes van De Efteling. Het sprookjespark onderscheidt zich doordat het een sterke, eigen cultuur heeft. "Het (park, red.) huurt geen bedrijven als de mijne in, maar heeft een eigen ontwerpafdeling, die de attracties van A tot Z uitdenken", zei De Raad hierover in Trouw. "Zij zorgt ervoor dat ieder ding dat gebouwd wordt, van achtbaan tot hotelkamer tot de nieuwe Pinokkio, bij de cultuur van het park past. Daarmee heeft de Efteling vanaf het begin een heel eigen, unieke sprookjeswereld gecreëerd, waarmee iedere generatie een band heeft."

Het succes maakt het mogelijk om te investeren in de uitbreiding van het park, al gaat dit niet zonder slag of stoot. In de gemeente Loon op Zand zijn er veel zorgen over de toename van overlast en verkeersdrukte, al belooft wethouder Gerard Bruijniks dat de verkeersontwikkeling getest zal worden.

Nieuwe attractie

Toch stemde de gemeenteraad donderdagavond unaniem in met de uitbreidingsplannen. De groei maakt het onder meer mogelijk om in 2020 wederom een nieuwe attractie te openen. Wat voor attractie het zal zijn, wil de Efteling nog niet bekend maken, maar een ding is in ieder geval zeker. De nieuwe attractie zal weer helemaal aansluiten bij de succesformule van de Efteling: zijn magische en sprookjesachtige cultuur.

Bobsleebaan vertrekt uit de Efteling
De bobsleebaan verdwijnt na 34 jaar uit de Efteling. De kinderachtbaan is versleten en kampt steeds vaker met storingen en daarom heeft het sprookjespark in Kaatsheuvel besloten om op die plek een nieuwe achtbaan te bouwen.
In september 2019 wordt de Bob afgebroken en begint ook de bouw van de nieuwe kinderachtbaan, kondigde het attractiepark dinsdag aan. De nieuwe achtbaan is voor kinderen vanaf vier jaar en is gebaseerd op het Duitse sprookje van de kwajongens Max & Moritz. In het voorjaar van 2020 gaat de nieuwe attractie open. De bouw kost ongeveer 15 miljoen euro. Door continu te blijven investeren behoudt de Efteling de positie als pretpark. Onderstaande verhaal schreven wij eerder over het pretpark.