Nieuws Actueel

Australische ondernemer gunt Utrecht whiskeybar

Sommige horecazaken gaan met veel kabaal open in Utrecht, anderen doen dat heel stilletjes. In die laatste categorie valt The Malt Vault aan de Voorstraat. Wat je er proeft? Héél veel verschillende soorten whiskey.

Anne-Meike van den Berg 24 februari 2017

Whiskey 2

De eigenaar van de whiskeybar, Said, komt oorspronkelijk uit Australië. Jarenlang runde hij een whiskeyclub in London. Voor zijn werk reisde hij de hele wereld over om uiteindelijk neer te strijken in Utrecht en hier dus zijn eigen zaak te openen. “Het is belangrijk om te weten dat wij geen bar of biercafé zijn”, vertelt Said. “Dit is een plek waar je in alle rust komt om whiskey te proeven en met elkaar te praten. Een beetje zoals een ouderwetse gentlemen’s club.” Maar, vrouwen zijn óók welkom.

Gesorteerd op smaak

Bij The Malt Vault vind je 130 soorten whiskey maar ook een aantal craft gins en bijzondere wodka’s. Said: “Mensen kennen vaak maar één soort wodka, terwijl er veel mooie soorten zijn. Zo heb ik hier een wodka staan die gemaakt is van aardappel.”

Maar de whiskey, die is toch wel het allerbelangrijkst bij de zaak aan de Voorstraat. De whiskey’s zijn hier niet gesorteerd op de plek waar ze vandaan komen, maar op smaak. “Links op het menu staan fruitige, lichte whiskey’s en rechts de wat zwaardere, rokerige soorten. En natuurlijk alles daartussenin. Zo kan je heel makkelijk kiezen welke smaak je wilt”, vertelt Said.

Proefplankje

Om verschillende whiskey’s te proeven kan je bij The Malt Vault een proefplankje van drie whiskey’s bestellen. Said kan je alles vertellen over de verschillende soorten, al noemt hij zichzelf geen whiskey-expert: “Ik ben gewoon heel enthousiast over whiskey en vind het leuk om dit met anderen te delen. En ik leer er iedere dag wel weer iets nieuws over.”

Toch durft Said wel te zeggen dat hij een hele mooie selectie whiskey’s in huis heeft waar voor iedereen iets tussen zit. “Mensen denken vaak dat ze niet van whiskey houden omdat ze het één keer geroken hebben en die geur niet lekker vonden. Maar er zijn zó veel verschillende soorten, er is een whiskey voor iedereen.”