Nieuws Actueel

Autoconcern Stellantis kampt nog met gebrek aan onderdelen

Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Jeep en Fiat, kampt nog altijd met logistieke problemen als gevolg van een tekort aan onder meer onderdelen en vrachtwagenchauffeurs. In het afgelopen halfjaar zaten duizenden auto's vast bij een fabriek in het Franse Sochaux wegens een tekort aan transporttreinen, werd woensdag bekend.

ANP 22 februari 2023

ANP220223071 1

"Er is enige verbetering in onze uitgaande transport, maar het probleem is nog niet volledig opgelost", zei Richard Palmer, financieel directeur van het concern, tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Concurrent Volkswagen gaf onlangs ook al aan dat er een heleboel onverkochte auto's op het terrein achterblijven door transportproblemen.

Ondanks de problemen behaalde Stellantis een recordomzet in 2022 van bijna 180 miljard euro, 18 procent meer vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst ging met ruim een kwart omhoog tot 16,8 miljard euro, eveneens een record. De inkomsten werden vooral gestuwd door hogere prijzen, nieuwe modellen die goed aanslaan en gunstige wisselkoerseffecten. In de tweede jaarhelft gingen de zaken wel minder goed door de logistieke moeilijkheden.

Elektrische auto's

Het aantal verkochte volledig elektrische auto's schoot vorig jaar wel met 41 procent omhoog tot 288.000 stuks. Het concern heeft nu 23 verschillende elektrisch aangedreven auto's op de markt. Dat aantal moet tegen eind 2024 meer dan verdubbelen tot 47.

Stellantis, met hoofdkantoor in Hoofddorp, is in 2021 ontstaan uit de fusie tussen Peugeot SA en Fiat Chrysler. Het concern voert veertien automerken, waaronder ook Alfa Romeo, Citroën, Maserati, Dodge en Lancia.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws