Nieuws Actueel

Aziaten vinden de stad steeds interessanter

Nils de Kruijff 11 januari 2016

Domtoren Utrecht

Utrecht is hot bij Aziaten, weet het AD te melden. De Dom, het nijntjemuseum en Museum Speelklok zijn verplichte kost voor Aziatische toeristen in onze stad. Er is al een folder van de Dom in het Chinees en Museum Speelklok heeft een Chinees in dienst genomen om te gidsen.

Sally Wuh uit Taiwan staat vrijdagmiddag met een vriendin op het Domplein. Ze fotografeert behalve de Domtoren en de Domkerk zo ongeveer alle gebouwen op het plein. De studente uit Taiwan vindt Utrecht prachtig. "Het is net alsof je een paar honderd jaar in de tijd terug gaat", zegt de studente. "En alles is zo dicht bij elkaar. Je kunt lopend van de Dom naar alle musea."

Het zebrapad op de Lange Viestraat staat ook op haar lijstje. Net als vele Aziatische toeristen wil Wuh ook even een foto maken van de nijntje-verkeerslichten. Utrecht kent ze via een vriendin die een tijdje in Europa studeerde. "Niet alleen Amsterdam, maar ook Utrecht moet je zien, adviseerde de ze me."

VisumregelsRonald Besemer, directeur van Toerisme Utrecht, constateert al enige tijd dat Utrecht in trek is bij Aziaten en dan met name bij Chinezen. Hij is dan ook verbaasd over de geluiden die in Amsterdam en Rotterdam klinken. Daar roepen organisaties als Holland Marketing en de middenstand dat de Chinezen opeens wegblijven. De aangescherpte visumregels voor Chinezen zouden daarvan de oorzaak zijn. Chinezen moeten sinds 12 oktober vingerafdrukken en een digitale foto laten maken voor het verkrijgen van een visum voor een Schengenland. Dat kan maar in een paar grote steden in China. Veel Chinezen vinden dat te veel gedoe en kiezen voor een andere bestemming.

"Maar daar merken we in Utrecht heel weinig van", zegt Besemer. "Wij zien in Utrecht nog steeds stijgende bezoekersaantallen uit Azië. De Chinese gasten komen vooral in groepen naar onze regio (95 procent) en reizen minder individueel (5 procent). Mijn inschatting is dat beperkingen om te reizen vooral de individuele bezoekers treffen."

Kleine teruggangHet Postillion Utrecht Bunnik onderschrijft dit. Het hotel sloot vorig jaar een overeenkomst met een Chinese touroperator. Nog steeds trekt dit hotel veel Chinese groepen aan, maar het ziet wel een kleine teruggang in individuele bezoekers.

"Die teruggang is ongewenst en dus juichen we de inspanningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken toe om het gemak te bevorderen om in China visa aan te kunnen vragen", zegt Besemer.

RecordaantalBij Museum Speelklok is van paniek geen sprake, Integendeel; het museum trok vorig jaar een recordaantal van 5000 Chinese bezoekers en dit jaar worden er meer verwacht, omdat met meer touroperators afspraken zijn gemaakt, meldt woordvoerder Lisette Biere.

"We hebben sinds kort een Chinese medewerker die ons adviseert en ondersteunt bij de komst van Chinese groepen", vertelt Biere. "En we verwachten meer bezoekers uit China te mogen begroeten."