Nieuws Actueel

Baas B&B in het nauw

Het gaat lang duren voor Fokkertoestel als slaapplaats kan dienen. Te lang, denkt Hoogerheidese onderneemster. Dit bericht BN/DeStem zaterdag.

Coen Hagenaars | Foto: 7 maart 2016

Fokker Ben B

Esther Slootweg zit in tijdnood. De Hoogerheidese ondernemer wil naast haar bed & breakfast een Fokkervliegtuig plaatsen als slaapplaats, maar een noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan lijkt roet in het eten te gooien.

Zo'n proces kan zomaar een jaar in beslag nemen. Tijd die Slootweg vreest niet te hebben. "Het vliegtuig wordt op een dieplader hiernaartoe gebracht. Om het op de plek te krijgen waar het moet komen, moet er via De Hoef gereden worden."

Dat is nu nog geen probleem, want er liggen aan de aangrenzende straat Gemeynte nog enkele percelen braak. "Maar die grond wordt binnenkort verkocht en dan worden er huizen gebouwd. Daar kunnen we dus niet meer langs. Dan is de enige optie nog om de Fokker met een Chinook op z'n plek te laten zetten, maar daar zal Defensie nooit aan meewerken."

BestemmingsplanDie bestemmingsplanwijziging is echt nodig. Nu rust er op de plek waar het toestel moet komen nog de bestemming horeca, maar dat strookt niet met de komst van het vliegtuig, omdat dat slaapvertrek als een 'gewoon' bouwwerk wordt gezien.

Slootweg had gehoopt het toestel al in juni of juli te kunnen plaatsen en dán de bestemmingsplanprocedure op te starten. Onlangs kreeg ze een brief dat dat niet mogelijk is. Ze moet nu eerst die procedure doorlopen.

Een mogelijke uitweg is een principe-uitspraak van de wethouder. Staat hij positief tegenover de wijziging, dan kan het toestel alsnog eerder geplaatst worden, voordat het bestemmingsplan is aangepast.

ReëelSlootweg: "De kans dat dat lukt, is reëel. We hebben goede argumenten: we laten de leerlingen van de Aircraft Maintenance & Training School ons toestel gebruik voor praktijkopdrachten en we denken dat dit een uithangbord is voor Aviolanda. Maar zo'n wijziging moet ook nog een keer ter inzage worden gelegd. Daar kunnen weer bezwaren op ingediend worden."

Al met al een teleurstelling geeft Slootweg toe, maar ze blijft positief.

"Dit zijn nu eenmaal de regels. Ik ben ook niet gefrustreerd richting de overheid. Ik hoop alleen niet dat we onnodig veel tijd verliezen, waardoor ons plan in het nauw komt."