Nieuws Actueel

Banken EU moeten voor 2024 klimaatrisico's opnemen in hun beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) geeft banken tot eind 2023 de tijd om risico's rond klimaatverandering op te nemen in hun strategie. De meeste banken hebben nog altijd een "afwachtende aanpak", schrijft de ECB in een verklaring.

ANP 2 november 2022

ANP021122152 1

Banken moeten van de ECB kunnen aantonen dat ze eventuele verliezen kunnen opvangen die het gevolg zijn van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, zoals extreem weer. Ook moeten ze zich voorbereiden op het feit dat sommige zakelijke klanten niet langer op dezelfde voet kunnen doorgaan door klimaatbeleid. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij grote vervuilers die de emissierechten niet langer kunnen betalen.

In juli voerde de ECB als toezichthouder van grote banken in Europa al een stresstest uit. Daaruit kwamen minder zorgwekkende resultaten dan veel financieel dienstverleners vreesden. Medewerkers van de ECB zeiden wel dat de risico's voor de financiële sector mogelijk groter zijn dan uit die test naar voren kwam.

Banken moeten voor het einde van 2024 aan alle klimaateisen van de ECB voldoen. Als eerste moeten kredietverstrekkers de risico's rond klimaatverandering en andere milieuproblematiek categoriseren. Voor maart 2023 moeten ze ook hebben onderzocht wat voor impact die risico's op hun eigen bedrijfsvoering hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws