Nieuws Banken

Tien jaar verlies deert Ali Niknam (bunq) niet: Amerika lonkt

Voor het tiende jaar op rij leed neobank bunq verlies. Oprichter en eigenaar Ali Niknam van deze internationale online bank zit echt niet bij de pakken neer. Deze rasondernemer gaat stug door en hoopt dit jaar een bankvergunning te verwerven voor de Amerikaanse markt.

Eduard Voorn 9 juni 2023

Ali Niknam jaarverslag

Oprichter en eigenaar van bunq Ali Nikman Foto: bunq

Het tienjarig bestaan viert Ali Niknam die weekend met het gehele personeel op een camping in Overijssel. In een korte telefonische toelichting op het jaarverslag 2022 vindt hij dat net zo belangrijk als goede producten en diensten ontwikkelen voor consumenten en ondernemers.

,,Ik ben trots, voldaan en tevreden hoe wij het vorig jaar gedaan hebben. Het laatste kwartaal werden we structureel winstgevend. Er viel een last van mijn schouders. Als ondernemer vind ik het belangrijk om te zien dat we voldoende mensen hebben weten te enthousiasmeren voor ons product die daar dan ook nog eens geld voor over hebben.”

Lees ook: Bunq krijgt gelijk: klantenscreening met kunstmatige intelligentie mag toch

Het verlies voor belastingen van bunq bedroeg 16,5 miljoen euro. Door een belastingmeevaller bleef er een nettoverlies over van 10,5 miljoen euro. Het verlies is toe te schrijven aan de explosief gestegen kosten van bijvoorbeeld personeel en markering. De operationele uitgaven verdubbelden als gevolg daarvan naar iets meer dan 86 miljoen euro.

,,We hebben de eerste maanden van 2022 nog last gehad van negatieve rentes”, duidt Niknam het resultaat. ,,Voor dit jaar zie ik geen enkele beer op de weg die wij niet zien aankomen. Als we de bankvergunning voor Amerika krijgen zullen we daar gaan investeren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we dit jaar met winst afsluiten.”

"Er zijn geen concrete plannen voor een beursgang en dat lijkt me gezien het beursklimaat ook niet verstandig"

Ali Nikman, bunq

Om de verplichte kapitaalbuffers op peil te houden stortten Niknam en de Engelse investeerder Pollen Street Capital vele tientallen miljoen euro’s. Suggesties dat met een beursgang doet Niknam als speculatie van de hand: ,,Er zijn geen concrete plannen voor een beursgang en dat lijkt me gezien het beursklimaat ook niet verstandig.”

'Politiek Den Haag denkt ouderwets over immigratie'

In het jaarverslag staat bunq stil bij de actie People for People om vluchtelingen uit Oekraïne aan bankrekening en bankpas te helpen. Niknam kijkt en luistert met stijgende verbazing hoe politiek Den Haag met vluchtelingen en immigranten omgaat. ,,Grenzen zijn ooit getekend, maar nu betekenen ze niet zoveel meer. Den Haag denkt ouderwets. De vraag die gesteld wordt, is de verkeerde. Het gaat te veel over hoeveel in plaats van waar gaan we heen en hoe trekken we je juiste mensen aan. Dat is een veel gezondere vraag.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws