Nieuws Actueel

Barneveld in top 3 van bio-boeren

Biologisch boeren raakt steeds meer in zwang. Maar om van een sterke groei te spreken, gaat te ver volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Jan Kas | Foto: ANP 25 augustus 2016

Bioboerenanp

De gemeente Barneveld telt relatief veel biologische boeren. Dat blijkt uit een ranglijst van de internetsite Boerenbusiness.nl, die is gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Barneveld staat daarin op de derde plaats.

Biologische werkwijzeVan de 631 landbouwbedrijven in de gemeente Barneveld hadden er vorig jaar 45 een biologische werkwijze, wat neerkomt op 7 procent. Het totaalaantal landbouwbedrijven liep in de periode 2011 tot 2015 met 44 terug, daarentegen kwamen er in hetzelfde tijdperk per saldo zeven biologische bedrijven bij.

Barneveld stijgt hiermee één plaats op de ranglijst die al een aantal jaar wordt samengesteld. De cijfers worden sterk beïnvloed door de afname van boerenbedrijven in het algemeen.

De gemeente Dronten in Flevoland voert de ranglijst van Boerenbusiness en het CBS aan. Daar was in 2015 14 procent van de boerenbedrijven biologisch, in totaal 64, elf meer dan in 2011. Met 51 biologische bedrijven bezet de gemeente Noordoostpolder de tweede plaats. Vierde is Barnevelds buurgemeente Ede. Daar is 6 procent van de landbouwbedrijven biologisch, 48 van de 796.

GroeiCor Pierik, landbouwwoordvoerder van het CBS, tekent bij de cijfers aan dat niet geconcludeerd kan worden dat de biologische sector sterk groeit. ,,Al jaren schommelt het aantal biologische boeren in Nederland tussen de 1400 en 1450. Dat blijft vrij stabiel. Het percentage biologisch neemt wel toe, doordat er steeds minder gangbare bedrijven zijn. De groei van de biologische sector is dus vooral een gevolg van de krimp van de gangbare landbouw.''

De cijfers van de andere gemeenten in de regio steken in absolute zin negatief af bij Barneveld. Procentueel staan Renswoude, Scherpenzeel en Leusden nog wel boven Barneveld.

In Amersfoort zijn drie van de 68 landbouwbedrijven biologisch (4 procent), in Renswoude tien van de 79 (13 procent), in Scherpenzeel vijf van de 44 (11 procent), in Woudenberg vijf van de 93 (5 procent), in Leusden acht van de 87 (9 procent), in Baarn geen enkele van de 18 (0 procent), in Bunschoten twee van de 74 (3 procent), in Soest een van de 40 (3 procent), in Nijkerk vijf van de 205 (2 procent).