Nieuws Actueel

bct architecten ontwerpt een fabriek vol dromen en ambities

Het leek er even op dat de slopershamer de vroegere Polaroidfabrieken in Enschede zou treffen. Het complex, waar ooit onder andere direct klaar foto’s werden geproduceerd, was door de tijd ingehaald. Maar in 2008 maakte een aantal oud-medewerkers een doorstart in een deel van de fabriek. Ook de nog leegstaande ruimtes in de gebouwen op het terrein van de voormalige fabriek gaan nu een bijzondere toekomst tegemoet. Deel 18 in de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 7 december 2016

BCT architecten

“Dit is de grootste duurzame herontwikkeling in Oost-Nederland,” vertelt Esther Bleumink van bct architecten, ingenieurs en adviseurs. “Wat in 1873 begon als de textielfabriek van Nico ter Kuile & Zn en later Polaroid wordt nu de Performance Factory, een ‘talentenfabriek’, waar onderwijs, zorg, kunst en cultuur, sport en ondernemerschap elkaar ontmoeten en wederzijds inspireren. Het doel is om mensen de kans te bieden hun talenten te ontwikkelen en samen te bedenken hoe het beter kan. Woningcorporatie Domijn had 41.000 vierkante meter leegstand op loopafstand van het hart van de Enschedese binnenstad, maar ook vijfentwintig telefoontjes van mensen, die iets wilden beginnen. Dat was de aanleiding voor een speciaal plan.”

Potentiële gebruikers

“Zij vroegen bct om mee te kijken naar de potentie van de gebouwen en wat je ermee zou kunnen doen. Wij hebben met gebruikers en mensen uit de buurt gepraat en per gebouw gekeken naar wat er mogelijk was. Wensen werden geïnventariseerd, vertaald naar een investeringsmodel en een plaatje voor duurzaam hergebruik. Kortom, de haalbaarheid van het hele concept. Voor gebouw Zuid hebben we met ons ontwerp laten zien dat hergebruik zeer duurzaam kan zijn. Het heeft ertoe geleid dat Domijn, met participanten, op deze unieke locatie verschillende talenten heeft uitgedaagd om mee te doen aan deze bruisende talentenfabriek. Nu wordt Domijn zelf ook een van de gebruikers."

Talentenfabriek én energiefabriek

Architect Walter Kemperman: “De gebruikers, de buurt en de stad kunnen elkaar hier ontmoeten. Iedereen kan gebruik maken van dezelfde stadskantine en de stadswerkplaatsen. Het gebouw zelf wordt heel open met stoere materialen, grote frames, glas en licht. We hergebruiken oude materialen, zoals de Engelse gietijzeren kolommen, de dakspanten, sheddaken en oude deuren. De historie én het nieuwe gebruik van het pand zijn straks goed ‘leesbaar’ in de mooi gerestaureerde gevel aan de Hoge Bothofstraat. De intentie is om ook het oude ketelhuis van Gebouw Zuid in te zetten voor de energievoorziening van de hele wijk. Dan wordt de talentenfabriek ook een energiefabriek!”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> BTL geeft met daktuinen veel terug aan de omgeving > Tonzon uit Enschede scoort met thermokussens> Bij Hotel De Wilmersberg gaat het om bewustwording> Schröder Vastgoed denkt op een andere manier> De gebroeders Van der Geest vervullen een pioniersrol in duurzaamheid> Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout