Nieuws Actueel

Bedrijven vinden WTC aanlokkelijk

Vijf bedrijven hebben belangstelling voor het huren van ruimte in het World Trade Center (WTC) Twente, gevestigd in de voormalige Hofstede MTS in Hengelo. De inrichting van de eerste twaalf units langs de Parallelweg LS kan beginnen. De gemeenteraad stemt in met de investering van 326.000 euro. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Bob Gevers | Foto: Margret Lansink 23 januari 2017

WTC Freerk Faber Margaret Lansink

WTC-directeur Freek Faber noemt alvast één huurder: het Hengelose Crolox, een innovatief softwarebedrijf. Het bedrijf wil de buitenlandse markt op en daarvoor biedt de voormalige mts een passend onderkomen. "We willen graag naar het WTC. We hadden er vorig jaar al willen zitten", zegt directeur Arjan de Jong. Hij wil meteen vijf units huren. Het bedrijf wil met twee systemen de grens over: naar Scandinavië met software voor apothekers en naar Angelsaksische landen met een nieuw systeem dat posttraumatische stressstoornis in teksten kan screenen. Crolox maakt daarbij onder meer gebruik van de knowhow van het WTC. Bovendien speelt de internationale uitstraling van het WTC een grote rol bij de locatiekeuze, zegt De Jong. "Een plek waar meer gebeurt, met meer innovatie." Crolox heeft in Nederland zeven medewerkers.

Meer geïnteresseerden

Er zijn meer geïnteresseerden voor het WTC, waarvan de namen nog niet over tafel komen. Het zijn kleinere firma's die de stap over de grens willen zetten en innovatieve bedrijven waarvoor de Nederlandse markt te klein is, zegt Faber. Het WTC biedt ze daarbij begeleiding aan. De gemeente laat voorlopig twaalf units inrichten. Een belangrijke stap, zeg Faber. "Dan kunnen we wat laten zien."

Vliegwieleffect

Wethouder Jan Bron verwacht een vliegwieleffect. De gemeente is de eigenaresse van het WTC-gebouw en is ook verantwoordelijk voor de exploitatie. Maar die rol past de gemeente niet, vinden D66 en Lokaal Hengelo. De exploitatie van kantoorruimte is geen kerntaak, die moet op termijn worden overgenomen door een commerciële partij. Dat hadden beide fracties in de laatste raadsvergadering in een motie neergelegd. En het college moest de raad jaarlijks informeren over de mogelijkheden voor het overdragen van de exploitatie. Maar de motie haalde het niet, alleen de VVD en BurgerBelangen deden mee. Het was er geen goed moment voor, laat de verhuur eerst goed van de grond komen, was het algemene idee.

Bron ligt evenwel niet bij voorbaat dwars tegen het afstoten van het WTC. Als de koppeling van exploitatie en verkoop nog eens in beeld komt, dan kan hij zich daar wel in vinden.