Nieuws Actueel

Bedrijvencomplex gaat in vlammen op

Henk van Gelder | Foto: Bert Beelen 4 februari 2016

Brand Nijmegen 1065

Bij de grote brand op het industrieterrein vlakbij de Oversteek zijn volgens de brandweer Gelderland-Zuid geen gewonden gevallen. Dat meldt de Gelderlander donderdag.

Het vuur heeft zeker een derde van het grote complex verwoest. Over de oorzaak van de brand was gisteravond nog niets bekend. De brand veroorzaakte urenlang dikke rookwolken. Ook kwam er bij de brand asbest vrij, dat in de constructie van het pand verwerkt zit. Het gevaar voor de volksgezondheid bleef beperkt, meldde de brandweer gisteravond rond elf uur. Uit een eerste controle bleek dat het asbest niet buiten het pand is gekomen, zo meldde de brandweer. "Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt nu of die eerste waarneming klopt."

RookwolkenDe brand werd even na acht uur ontdekt. De brandweer was snel ter plaatse en leek de brand aanvankelijk goed te kunnen bestrijden. De vuurhaard bevond zich in het midden van bedrijfscomplex. De situatie was niet veilig genoeg om de brand binnen te bestrijden. Tegen half negen sloegen vlammen hoog uit het dak. De brand veroorzaakte urenlang enorme rookwolken.

In het pand bevonden zich gasflessen. Vanwege het ontploffingsgevaar, het asbest en de enorme rookwolken werd het publiek uit voorzorg op grote afstand gehouden. De rookwolken waren voor de verderop gelegen woonwijken niet gevaarlijk.

BedrijvenIntussen was de brandweer met zeer groot materieel uitgerukt. Omdat het bluswerk van buitenaf moest worden verricht, zette de brandweer drie hoogwerkers in. Tegen half twaalf was het vuur van vier kanten onder controle. De brandweer liet het vuur gecontroleerd uitbranden. Om de vuurhaard goed in beeld te krijgen, werd een politiehelikopter ingezet.

Het complex herbergt tal van bedrijfjes. In het door brand verwoeste deel zaten onder meer een schildersbedrijf, een dakdekkersbedrijf, een horecagroothandel en een garagebedrijf. De brandweerlieden wisten kort na het uitbreken van de brand nog snel een tiental auto's tijdig naar buiten te rijden.