Nieuws Actueel

Bedrijvigheid ondernemingen omlaag, recessie in Europa aanstaande

De bedrijvigheid van ondernemingen in de eurozone is vorige maand verder teruggelopen. Dat komt naar voren uit definitieve cijfers van onderzoeksbureau S&P Global. Daarmee lijkt een recessie in Europa ook aanstaande. Sommige economen denken zelfs dat een deel van de eurozone, zoals Duitsland, al te maken heeft met krimp.

ANP 5 oktober 2022

ANP051022133 1

De samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone, waarmee de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector wordt gemeten, kwam uit op 48,1. Alles onder de 50 duidt op krimp, alles daarboven op groei. In augustus kwam die economische graadmeter nog op een stand van 48,9 uit.

In landen als Duitsland, Italië en Spanje nam de bedrijvigheid in de dienstensector af. In Frankrijk was er nog wel groei, en zelfs een toename ten opzichte van een maand eerder. Bedrijven in de dienstensector in de eurozone hebben door de fors gestegen prijzen en de afgenomen vraag weinig vertrouwen meer in de economie. Dat vertrouwen daalde naar het laagste niveau sinds mei 2020, toen de eerste golf van de coronapandemie nog in volle hevigheid woedde.

Vorige maand wees een peiling van persbureau Reuters uit dat er een kans van 60 procent is op een recessie in de eurozone binnen een jaar. Voor het Verenigd Koninkrijk werd die kans in een andere peiling op 75 procent gezet. In dat land, met een grote dienstensector, nam de bedrijvigheid in dat deel van de economie vorige maand het scherpst af sinds begin vorig jaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws