Nieuws Actueel

Beleggers wachten op belangrijk banenrapport VS

Beleggers op de Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag vooral in afwachting van het belangrijke banenrapport dat later op de dag wordt gepubliceerd door de Amerikaanse overheid. Dat rapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten.

ANP 2 september 2022

ANP020922066 1

Een sterke banengroei in de VS geeft de Fed meer ruimte om verder te gaan met het agressief verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Mogelijk gaat de Fed later deze maand de rente opnieuw verhogen met driekwart procentpunt. Op de beurzen is er de afgelopen dagen vrees geweest dat sterke renteverhogingen door de Fed en andere centrale banken zullen leiden tot een economische recessie.

Die vrees zorgde donderdag nog voor forse koersverliezen in Europa. De Amsterdamse AEX-index eindigde 2 procent lager op 666,94 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren ook tot zo'n 2 procent. Op Wall Street waren aan het slot van de handelssessie overwegend kleine winsten te zien.

Olie- en gasconcern Shell kan mogelijk in beweging komen door het bericht van persbureau Reuters dat topman Ben van Beurden volgend jaar gaat aftreden. Van Beurden is bijna tien jaar topman van Shell dat al opvolgers aan het bekijken zou zijn.

Ook meldde Shell zijn meerderheidsbelang in een samenwerkingsverband met ExxonMobil in Californië van de hand te doen. Voor de 51,8 procent die Shell in het bedrijf Aera had, ontvangt het ongeveer 2 miljard dollar van de Duitse vermogensbeheerder IKAV. Daarnaast zal Shell geen belang nemen in het grote Russische olie- en gasproject Sakhalin-2 waarvan het bedrijf eerder mede-eigenaar was.

Philips staat eveneens in de belangstelling. Philips betaalt openbaar aanklagers in de VS ruim 24 miljoen dollar wegens vermeende misleiding van Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. Met de schikking zetten het zorgtechnologiebedrijf en justitie in de VS een punt achter de kwestie. Aanklagers beschuldigden een dochteronderneming van Philips ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben omgekocht.

De olieprijzen stonden vrijdagochtend hoger na de stevige daling op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent meer op 88,02 dollar en Brentolie werd ook 1,6 procent duurder, op 93,84 dollar.

De euro noteerde op 0,9968 dollar, tegen 0,9940 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws