Nieuws Actueel

Beroemde broodjeszaak naar Amsterdam-Zuid

De beroemde koosjere broodjeszaak Sal Meijer, die eind december dichtging, opent op een nieuwe stek in het Amsterdamse Buitenveldert. De zaak opent in oktober haar deuren, zo bericht het Parool.

Hanneloes Pen | Foto: Eva Plevier 16 augustus 2016

Sal meijer broodjeszaak parool

De nieuwe eigenaren van broodjeszaak Sal Meijer - het echtpaar Martijn en Claudia Koppert-Van Nieuwkerk plus oud-eigenaar Maurits Blog - werden door fans van de broodjes pekelvlees en halfom in de smiezen gehouden. Ze konden tijdens hun zoektocht naar een nieuw pand samen geen stap in Zuid zetten of ze werden gespot. Al snel volgde dan de vraag: "Wanneer gaat Sal Meijer weer open? En waar komt de zaak nu?"

De broodjeszaak - een begrip in de stad - sloot eind december na bijna zestig jaar haar deuren omdat eigenaar Maurits Blog en zijn vrouw Marjan, beiden 68, geen opvolger in eigen kring hadden. Het nieuws kwam hard binnen bij de klanten. Het echtpaar Martijn en Claudia Koppert-Van Nieuwkerk besloot daarop de zaak voort te zetten, samen met Blog.

Er ging geen dag voorbij of Blog, die de zaak ooit van zijn schoonvader Sal Meijer overnam, werd op straat of via de mail aangesproken. "Tijdens de boodschappen, tijdens een wandeling: iedereen schoot me aan om te vragen wanneer ze weer een broodje konden komen halen."

Stoelen en tafels

Het adres is nu eindelijk bekend: Buitenveldertselaan 114, vlak bij een halte van de sneltram. Het pand wordt momenteel verbouwd. Op de grond is met lijnen aangegeven waar de toonbank en keuken komen. De rest van de ruimte wordt gevuld met stoelen en tafels uit de oude zaak in de Scheldestraat. Aan de muur hangen straks grote doeken met foto's van vorige zaken. Buiten is plek voor een terras.

Sal Meijer begon in 1957 in de Jodenbreestraat, verhuisde in 1964 naar de Nieuwmarkt en kwam in de jaren tachtig in de Scheldestraat terecht. Claudia Koppert: "We hebben op vele locaties gekeken, onder meer in de Beethovenstraat en op het Gelderlandplein. Het was lastig. Deze plek had grote voordelen: er is levendigheid buiten en een gratis parkeerplek voor de deur."

Blog: "Het is een schitterende locatie, in het hart van de Joodse gemeenschap. Een gedroomde plek."

Claudia plaatste een bericht op Facebook dat ze een nieuwe locatie hadden gevonden. Het adres hield ze nog even geheim totdat alle formaliteiten waren afgerond. "Binnen drie dagen had ik bijna twaalfduizend volgers," zegt ze.

Ongewijzigd concept

Het concept van de broodjeszaak blijft hetzelfde, met de populaire broodjes ossenworst, warm vlees, de viskoekjes en de kroketjes. De zaak blijft onder rabbinaal toezicht staan en ook de openingstijden verhuizen mee uit de Scheldestraat.

Blog, die de zaak samen met zijn vrouw voorlopig gaat runnen, is dolblij dat hij na negen maanden weer kan beginnen. "Ik mis het babbeltje, de gasten, het geroezemoes, de sfeer en de reuring. Ik mis ook de roddeltjes. Je bent toch een beetje uit de roulatie."