Nieuws Actueel

Besi en Wolters Kluwer uitblinkers in rode AEX na cijfers

Besi en Wolters Kluwer waren woensdag de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak, die desondanks een verlies liet zien. Beleggers waren duidelijk te spreken over de resultaten van de twee hoofdfondsen. De rentezorgen bleven echter boven de markten hangen. Later op de dag worden namelijk de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank vrijgegeven. Die aantekeningen bevatten mogelijk meer aanwijzingen over de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

ANP 22 februari 2023

ANP220223092 1

De AEX stond rond het middaguur 0,6 procent in het rood op 753,46 punten. Chemicaliëndistributeur IMCD was de grootste daler met een verlies van 3 procent. De financiële bedrijven Adyen, ING en Aegon verloren meer dan 2 procent. De MidKap zakte 1,1 procent tot 1013,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Besi kreeg er 8 procent bij. De chiptoeleverancier zag de kwartaalomzet dalen door de aanhoudende zwakke marktomstandigheden, maar haalde wel flink meer orders binnen. Wolters Kluwer steeg 4 procent. De informatieleverancier boekte vorig jaar meer omzet en winst en rekent voor dit jaar op een verdere groei. Het bedrijf keert ook meer dividend uit en gaat tot 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen om aandeelhouders te belonen.

Samenvoeging verzekeringsactiviteiten

Bij de middelgrote bedrijven kwamen verzekeraar ASR en koffieconcern JDE Peet's met cijfers. ASR (min 0,6 procent) liet weten dat het samenvoegen van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van ASR volgens plan verloopt en "op zijn vroegst" begin juli wordt afgerond. JDE Peet's daalde 0,2 procent. Het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick wist de omzet vorig jaar op te voeren dankzij prijsverhogingen van ruim 14 procent.

Avantium steeg 5 procent. Het bedrijf heeft een samenwerking gesloten met het Amerikaanse Origin Materials om de massaproductie van furaandicarbonzuur (FDCA) en plantaardig geproduceerd plastic (PEF) te versnellen.

Omzetgroei

In Parijs won Danone 2,8 procent. Het Franse voedingsconcern boekte in 2022 de sterkste omzetgroei in meer dan tien jaar dankzij prijsverhogingen. Stellantis steeg 1,7 procent. Het Frans-Italiaanse autoconcern gaat zijn aandeelhouders fors belonen na recordresultaten in het afgelopen jaar.

Rio Tinto zakte 2,7 procent in Londen. Het mijnbouwbedrijf boekte minder winst door lagere prijzen voor ijzererts en koper. De Britse bank Lloyds Banking Group, die ook met cijfers kwam, verloor dik 2 procent.

De euro was 1,0629 dollar waard, tegen 1,0666 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 75,21 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 81,90 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws