Nieuws Actueel

Besi hekkensluiter in licht lagere AEX, verzekeraar NN aan kop

Besi was maandag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het chipbedrijf kampte onder meer met een negatief analistenrapport van Oddo BHF, waarin het koersdoel voor het aandeel werd verlaagd. Verzekeraar NN Group profiteerde van een koopadvies door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en was met een winst van ruim 1 procent de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven.

ANP 12 december 2022

ANP121222127 1

Op de Europese aandelenmarkten wordt verder vooral gewacht op de rentebesluiten van de grootste centrale banken ter wereld. De Amerikaanse Federal Reserve begint dinsdag aan zijn tweedaagse rentevergadering. Op donderdag houden de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England de laatste rentevergaderingen van het jaar.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de min op 721,40 punten. De MidKap daalde ook 0,4 procent, tot 947,25 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,1 procent. Parijs bleef vrijwel vlak.

Air France-KLM

Besi raakte 3,6 procent kwijt en chipmachinemaker ASML verloor 1,4 procent. In de chipsector werd ook nog gereageerd op berichten dat de Verenigde Staten aan Japan hebben gevraagd om de chipexport naar China te beperken. Europa wordt door Washington ook onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren. De Amerikanen willen daarmee de militaire ambities van China de kop in drukken.

In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van 1,3 procent, dankzij een adviesverhoging door investeringsbank Stifel. Roestvrijstaalmaker Aperam sloot de rij met een verlies van 2,5 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte Accsys 3,6 procent. De houtveredelaar ziet topman Rob Harris volgend jaar maart vertrekken. Afgelopen zomer kondigde financieel directeur William Rudge al zijn vertrek aan.

Sanofi

In Parijs won Sanofi 0,6 procent. De Franse farmaceut liet weten geen bod te zullen uitbrengen op zijn Amerikaanse branchegenoot Horizon Therapeutics. Volgens Sanofi zou de prijs te hoog zijn. Beursuitbater London Stock Exchange (LSE) steeg 4 procent. De Amerikaanse softwaremaker Microsoft heeft als onderdeel van een samenwerking op het gebied van clouddiensten een belang genomen van 4 procent in het Londense beursbedrijf. In Frankfurt daalde Mercedes-Benz 0,5 procent. De Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian verklaarde af te zien van de plannen om samen met het Duitse autoconcern elektrische bestelbussen in Europa te gaan maken.

De euro was 1,0561 dollar waard, tegen 1,0548 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 70,63 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, op 75,62 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws