Nieuws Actueel

Bewoners binnenstad Zwolle tegen plan vrije sluitingstijden voor kroegen

Een meerderheid van de Zwolse politiek loopt veel te hard van stapel door nu al een proef te willen starten met vrije sluitingstijden voor kroegen. Dit vindt de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ). Zij is bang voor meer kabaal als de cafés tot in de ochtend open mogen blijven.

Van onze redactie 7 maart 2016

Cafe Thinkstock

"Een eenzijdig plan van politieke partijen. Er wordt gezegd dat het allemaal beter en veiliger wordt, maar wij zijn bang voor meer overlast. Als binnenstadbewoners zijn we gebaat bij een goed plan, dat is dit nog niet", zegt Bart Dikkeschei, vice-voorzitter van BBZ. Volgens hem voldoet de huidige regelgeving. Daarin staat dat kroegen tot vijf uur 's ochtends geopend mogen zijn.

ProefIn het voorstel van D66 en VVD, dat door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund wordt, mogen uitgaansgelegenheden zelf kiezen wanneer ze de deur sluiten, mits ze na vier uur 's nachts geen mensen meer binnenlaten. Theo Runhaar van de Zwolse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is wel te spreken over de proef. "Ik denk dat het goed is dat we nog over dit plan gaan brainstormen, maar op zichzelf staat de horeca positief tegenover vrije sluitingstijden. Hoe meer vrijheid, hoe beter."TijdsdrukHet is de bedoeling dat de gemeenteraad 21 maart debatteert en daarna besluit over de proef van een jaar met vrije sluitingstijden. Volgens zowel KHN als BBZ komt dit te vroeg. Runhaar: "Het is goed om even de tijdsdruk eraf te halen, zodat we nog wat aandachtspunten kunnen bespreken."Thom van Campen (VVD) voelt hier niets voor. "Dit plan is een goede balans. Helaas kun je nooit iedereen 100 procent tevreden stellen en dat BBZ geen warm voorstander is, wisten en weten we."

Foto: Thinkstock