Nieuws Actueel

Bier Westvleteren binnenkort te koop bij Nederlandse slijterijen

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren, van het gelijknamige trappistenbier, verkopen binnenkort hun bier via Nederlandse slijterijen. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. Daarmee wil de abdij de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.

ANP 22 mei 2023

ANP220523128 1

Het gaat om een jaarlijkse levering van ongeveer 240.000 flessen aan "een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen", maakt de West-Vlaamse abdij bekend. In eerste instantie gaat het om een proef van minstens een jaar. De eerste Westvleteren-flesjes moeten tegen 18 juni verkrijgbaar zijn.

De Sint-Sixtusabdij brouwt jaarlijks 7500 hectoliter liter bier, verspreid over zo’n vijftig dagen. Tot nu toe was Westvleteren enkel verkrijgbaar bij de abdij zelf, en enkel voor particulieren. Maar sommige van hen maakten daar misbruik van, zo stelt de abdij. De begeerde kratten werden namelijk bij terugkomst in Nederland voor een veelvoud van de aankoopprijs verkocht.

Omzet voor levensonderhoud

"Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap. De broeders willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten tegen een normale, eerlijke prijs", aldus de abdij. De omzet van het bier wordt uitsluitend gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en de salarissen van de mensen die in de abdij werken. Ook gaat een deel naar het onderhoud van het klooster.

De illegale handel in Westvleteren-bieren leidt ertoe dat veel houten kratten en lege flessen verloren gaan. Daardoor moet de abdij naar eigen zeggen jaarlijks veel nieuw materiaal aanschaffen. Ook daarover worden nu afspraken gemaakt. Voordat de flesjes bier naar Nederland komen, worden de flesjes bij een bedrijf uit Hulst verpakt in kartonnen dozen. Daarmee komen de houten kratten niet op de Nederlandse markt. Consumenten kunnen hun lege flesjes terugbrengen naar de slijterij, waarna ze retour gaan naar de abdij.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws