Nieuws Actueel

Bierwinkel op 'prachtige' plek

Het Utrechtse winkelcentrum De Gaard in de wijk Tuindorp-Oost is tijdelijk een bijzondere bierwinkel rijker: Mad About Malt (MAM). Dat schrijft het AD.

René Cazander | Foto: Angeliek de Jonge 29 juli 2016

Bierwinkel 1065

De pop-upwinkel zit, in eerste instantie voor een halfjaar, in het pand waar tot voor kort de apotheek zat. Pal naast slijterij Gall & Gall. De apotheek is vertrokken naar het nieuwe gezondheidscentrum iets verderop in de wijk.

Craft beerMAM is gespecialiseerd in met name de zwaardere bieren (craft beer) uit Spanje, Amerika, Canada en een beetje uit Duitsland. Spanje is wat bieren betreft nog een onontdekt land. ,,Het bier hier is wat hoppiger. Er zit meer hop in, om het vers te houden.''

Maar ook de onbekendere bieren uit de streek zijn er te koop. De Leckere en Maximus zul je er bijvoorbeeld weer niet vinden. De prijzen per fles variëren tussen de 3 en 30 euro.

DistributeurMAM is geen 'normale' winkel. Het eenvoudige interieur bestaat uit een tafel met een paar stoelen en een koelkast met bier. Aan de wand steunen met daarop bierflesjes van allerlei, veelal onbekende, merken.

MAM is eigenlijk een distributeur en levert aan de groothandel, vertelt Donald Schatz. De winkel in Utrecht is de tweede die het bedrijf heeft geopend. De eerste staat aan de Voorburgstraat in Rotterdam.

UitdagingMad About Malt verkoopt 200 bieren. ,,Dat onderscheidt ons van bierwinkels. Daar kun je wel kiezen uit 800 merken. Dat vinden wij te veel. Wij hebben al een keuze voor onze klanten gemaakt. We proberen de top te krijgen''.

De pop-upwinkel is nu ruim anderhalve week open en is nu al een succes, aldus zoon Morris Schatz, die de zaak runt. ,,Dit is een prachtige plek. De mensen in deze wijk zijn echte bierliefhebbers.''

Zijn klanten zijn heel divers, heeft hij gemerkt. Maar ze hebben allemaal wel een karaktereigenschap gemeen, zegt Schatz: ,,Ze zoeken een uitdaging. Ze zijn in voor nieuwe smaken.''

ProeverijenWie een flesje wil kopen, mag het vocht vooraf proeven. Vandaar de koelkast. Het plan is om op termijn proeverijen te organiseren.

Schatz had op dezelfde plek het liefst een biercafé gestart, maar omdat op het pand geen horecavergunning rust, mag dat niet.

Schatz: ,,Vanaf de eerste dag dat we hier zitten vragen de mensen aan ons of we ook een biercafé gaan beginnen.''

De GaardWellicht dat de nieuwe De Gaard mogelijkheden biedt. Het buurtwinkelcentrum aan de Troosterlaan gaat de komende jaren drastisch op de schop en wordt uitgebreid.