Nieuws Actueel

Bij BOKA is van alles mogelijk

Het is de eerste aanzet tot nieuwe creativiteit, de nieuwe broedplaats voor creatievelingen en ondernemers in een oud schoenenmagazijn aan Oude Kraan 20.

MARCO BOUMAN | FOTO: ROLF HENSEL 22 maart 2017

RH 10032017 13

Het nieuwe Showroom Arnhem moet aan de Oude Kraan de trekker worden van de groene, creatieve corridor die de gemeente Arnhem onder de Nelson Mandelabrug wil. Maar er is - geheel toevallig - een andere pionier: Broedplaats Oude Kraan Arnhem.

Omtoveren

Ze zeggen zelf het liefst BOKA. ,,Bij Ons Kan Alles. In goed overleg dan, hè", grapt Bastiaan van Brakel. Hij nam met Cor Posse en Paul Lintjens het initiatief om een oud schoenenmagazijn aan Oude Kraan 20 om te toveren tot een plek waar creativiteit hoogtij viert. Het trio komt uit de bouw - Van Brakel gaat de bovenverdieping van het pand gebruiken voor zijn schildersbedrijf -, maar wilde zijn horizon verbreden.

Leegstand

Er is nog weinig van de culturele broedplaats te zien in het pand, dat na twee jaar leegstand grondig wordt verbouwd. Ja, een kleurrijke muurschildering met kraanvogels, voorbeeld van de street art die ze bij BOKA graag zien. Net als design en andere kunstvormen.

Lees ook: Achterstandswijk profiteert niet van hippe ondernemers

Horeca

6 mei gaat de broedplaats open. Niet dat ze dan al klaar zijn. ,,Maar dan kun je in ieder geval zien wat de bedoeling is", zegt Van Brakel. Dat is dus horeca aan de Oude Kraan, met liefst een terras, en een tattooshop in de kelder. Posse: ,,En vanuit het café zie je door een glazen vloer wat daar gebeurt."

Expositie

Op de eerste verdieping, die middels een vide met de begane grond in verbinding staat, komt een expositieruimte. BOKA biedt ook gelegenheid om een atelier te huren. Het thema van de eerste tentoonstelling is al bekend, vertellen Van Brakel en Posse: graffiti. Met hun plannen wordt de Oude Kraan een schakel tussen de Arnhemse binnenstad en ArtEZ en Museum Arnhem; een van de doelen van de creatieve corridor op het Roermondsplein aan de overkant. Voor BOKA was dat plan een verrassing. ,,We wisten dat er iets speelde, maar niet dat het zo mooi op elkaar aansloot." Ze vinden het hoog tijd voor een broedplaats in Arnhem. ,,Heel veel studenten van ArtEZ denken erover de stad te verlaten, omdat ze het hier te saai vinden." Hoe ze dat weten? ,,De studenten lopen hier nu al de deur plat. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag aanhaken."

Draaiende houden

Hoe BOKA straks gaat draaien, dat weten de initiatiefnemers nog niet. ,,Maar met de huur van het schildersbedrijf en de horeca zijn we al een heel eind", zegt Posse. ,,Er is weliswaar heel veel te doen, maar we kunnen alles zelf en er zijn heel veel vrijwilligers die willen meehelpen. Iedereen is enthousiast."