Nieuws Actueel

Bij dit familiebedrijf zwaait een tweeling de scepter

Nadat hun oom met pensioen ging, werden tweelingbroers William en Antoine de Haas eigenaar van schoonmaakbedrijf De Lelie. Het Brabants Dagblad sprak ze over het familiebedrijf en hun persoonlijke ambitie.

Jarry Popelier | Foto: Marc Bolsius 25 februari 2016

Ad de haas william de haas antoine de haas familiebedrijf schoonmaakbedrijf de lelie

Het was eigenlijk de bedoeling dat Ad de Haas (62) de afgelopen jaarwisseling uit het bedrijf zou stappen. Dat is niet gelukt; hij blijft waarschijnlijk nog heel 2016 actief voor schoonmaakbedrijf De Lelie.

BezwaardMaar dat is niet omdat zijn twee zoons het niet afkunnen zonder pa. "Ze doen het zó goed; ik voel me zelfs weleens bezwaard", zegt Ad, "want hun tempo is bijna niet bij te houden. Ik ben nog wat lopende zaken aan het afronden. Het geeft me een geruster gevoel als ik dat zelf doe."

"Je hoeft je helemaal niet bezwaard te voelen", zegt William. "Je mag enorm trots zijn. Je hebt alle kracht en knowhow die er nu is samengebracht."

Social mediaEind 2012 ging Ads broer, Willie, met pensioen. Sindsdien zijn de tweelingbroers William en Antoine (42) samen eigenaar van het sinds 1919 bestaande Bossche schoonmaakbedrijf. William: "Het werk is enorm veranderd, dus ik snap wel dat pa soms moeite heeft om het tempo bij te houden. Zeker software verandert zo snel. Wij zijn opgegroeid met de computer; hij niet. Als je vroeger een schoonmaakbedrijf nodig had, ging je naar het dichtstbijzijnde. Nu met internet en social media is dat heel anders geworden. Maar vergis je niet. Mijn vader en zijn broer deden het fysieke werk nog echt zelf en daarnaast moesten ze de organisatie leiden."

"Het zijn tropenjaren geweest", valt pa bij. "Je maakte heel veel uren in een week. Daarom wilde ik ook niet dat mijn zoons in het bedrijf kwamen. Er moest veel te hard gewerkt worden. Ik dacht eraan de zaak te verkopen, maar toen ik zag dat ze zo'n sterke ambitie hadden, heb ik dat toch maar niet gedaan."

TweelingWilliam en Antoine - de vierde generatie van De Lelie - zijn dan wel een tweeling, maar buiten dat er fysiek weinig gelijkenissen zijn, is ook de aanloop naar hun huidige status totaal verschillend.

William begon al in 1991 als vakantiekracht. Later kon hij de lessen van zijn ICT-studie op project-basis in de praktijk brengen bij het familiebedrijf. Nu is hij verantwoordelijk voor de financiële en algemene zaken. Antoine werkte tot 2005 in de metaalindustrie. Dat hield op na een reorganisatie en dat kwam pa wel goed uit. Hij had nét een logistieke man nodig.

Bewijsdrang"Ik ben op de werkvloer begonnen en liet me omscholen", vertelt Antoine. Inmiddels is hij operationeel manager, maar dat ging dus niet van de ene op de andere dag. Antoine: "Zo werkt het niet. Je kunt niet zomaar zeggen: 'hier is de nieuwe directeur'. Ik ben onderaan begonnen en heb me omhoog gewerkt." William: "Ja, het zoontje van de baas, ammehoela! Om die verhalen vóór te blijven, heb ik juist altijd veel meer bewijsdrang gehad."

"Om kwart voor zes begin ik en ik probeer half zes weer thuis te zijn", zegt Antoine. William: "We zijn echt een twee-eenheid. Dat komt ook doordat het met de werkethiek wel goed zit. Daarmee heb je al veel verdiend." Pa knikt goedkeurend. Het is inderdaad hard werk werken voor zijn zoons, maar van huis uit weten ze niet beter. Hij kan straks met een gerust hart vertrekken.