Nieuws Actueel

Bij Hotel De Wilmersberg gaat het om bewustwording

Het imposante landhuis ligt op een heuveltop in het glooiende Twentse land. Het werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd door de textielfamilie Blijdenstein. Zij bouwden het buitenverblijf in de prachtige natuur rondom De Lutte, maar wel zo dat ze de schoorstenen van de fabriek in Enschede nog konden zien. In het park rondom het grote huis plantten ze bomen, die ze van hun verre reizen meebrachten. Deel 15 in de serie Twente Duurzaam.

Feya Wouda | Foto: Martin Metsemakers 30 november 2016

Wilmersberg Twente Duurzaam

De tijden zijn echter veranderd. Landgoedhotel De Wilmersberg is nu een bekend en geliefd oord, waar het particulier en zakelijk heerlijk toeven is. Het hotel wordt gerund door Boudewijn en Githa van Vilsteren. Zij verruilden in 2010 het bruisende Amsterdam voor het Twentse platteland om deze uitdaging aan te gaan. “Wat we hier vooral ervaren, is de dynamiek van de natuur,” zegt Boudewijn. “Je leeft met de seizoenen, vooral in de herfst zie je hoe alles voortdurend verandert. Wij zijn van een generatie die heel bewust leeft. Dat betekent ook dat duurzaamheid een belangrijke factor is in onze bedrijfsvoering. Het speelt mee bij elke beslissing die we nemen.”

Green Key

Githa: “Daarom zijn we blij met de Green Key keuring, een internationaal gecertificeerde organisatie die om de twee jaar horecabedrijven toetst op hun inzet op het gebied van duurzaamheid. Je kunt een keurmerk verdienen in brons, zilver of goud. In 2013 meldden wij ons aan. We gingen voor goud en dat kregen we! Je moet voldoen aan een heel pakket van eisen en het is de kunst om duurzaamheid, sfeer en hoge kwaliteit bij elkaar te brengen. Dat gaat bij ons hand in hand. Ons hotel is onlangs bijvoorbeeld voorzien van LED-verlichting. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat het ten koste zou gaan van de warme uitstraling. We hebben elk lampje afzonderlijk getest en aangepast. Dat was een grote investering en een hele klus, maar we zijn erg blij met het resultaat.”

Paperless office

“We scheiden ook het afval en op kantoor werken we zoveel mogelijk vanuit het begrip ‘Paperless Office’; we printen niet of nauwelijks meer,” zegt Boudewijn. Alle badkamers hebben waterbesparende douchekoppen, net als de wasstraat in de spoelkeuken, en er is een elektrische laadpaal voor de auto’s van onze gasten. Het ontbijt wordt bij ons geserveerd zonder verpakking. Bij elke investering kijken we of de leverancier duurzame spullen levert en of de investering zelf duurzaam is. We werken met lokale producten. Dat is niet alleen in de aanlevering veel korter, maar je ondersteunt ook de ondernemers in je omgeving.”

“Onlangs hebben we de vernieuwde Ferdinand Fransen Suite geopend. Voor de suite is niet alleen met duurzame verf gewerkt, maar de muur is bestreken met een bijzondere substantie, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Het is prachtig geworden en het leuke is dat we op deze manier weer uitkomen bij het textielverleden van De Wilmersberg.”

Houd elkaar scherp

“Heel belangrijk vinden we het motiveren van ons team,” vervolgt Githa. “Naast opleiding kijken we ook naar betrokkenheid en de wil om mee te denken en aandacht te besteden aan duurzaamheid binnen dit bedrijf. We willen dat onze mensen ander gedrag laten zien in de praktijk, dat milieubewustzijn een onderdeel wordt van hun systeem. Het moet in hun DNA gaan zitten. Als je over de hele dag energie kunt verminderen, maakt het al verschil. We hebben er een project van gemaakt om onze dagelijkse handelingen in kaart te brengen. Onze medewerkers hebben een checklist, waarmee ze zelf kunnen controleren hoe ze het doen. Ze geven zichzelf een cijfer op een schaal van één tot tien. Daar kunnen ze elkaar op aanspreken en zo houden ze elkaar scherp. Het gaat om bewustwording, daar komt gedragsverandering uit voort.”

Energie, inspiratie en nieuwe ideeën

Boudewijn van Vilsteren: “Mensen komen naar ons toe om nieuwe energie op te doen. De natuur geeft zoveel rust van zichzelf, gewoon hier zijn geeft al energie. Dat geldt ook voor vergaderen in de vrije natuur. Het maakt je hoofd leeg en het creëert ruimte voor inspiratie en nieuwe ideeën.”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Schröder Vastgoed denkt op een andere manier

> De gebroeders Van der Geest vervullen een pioniersrol in duurzaamheid

> Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

> M-Trix helpt zoeken naar soms eenvoudige maatregelen