Nieuws Actueel

Bijenkorf Breda kiest hazenpad

Het is gistermiddag opvallend druk in de Bijenkorf. Dat het de allerlaatste openingsdag is voor de Bredase vestiging, gaat ook het winkelend publiek niet in de koude kleren zitten. Mensen komen in groten getale afscheid nemen. "Bij de opening vanmiddag leken het wel de Drie Dwaze Dagen, zo druk. Ik vind het mooi en triest tegelijk; er heerst al de hele dag een aparte sfeer", vertelt een medewerker in een interview met BN De Stem.

Steven van Beek 21 maart 2016

Sluiting bijenkorf breda 1

Met enige regelmaat worden er flinke kortingen omgeroepen, die oplopen tot 90 procent. "Er zijn nogal wat mensen die proberen te onderhandelen over nóg hogere kortingen, maar daar werken we niet aan mee. De spullen die overblijven gaan gewoon naar onze vestiging in Den Bosch", geeft prdame Suzanne van der Velde aan.

Geen sprake vanEr is hier immers geen sprake van een faillissement. De Bijenkorf heeft een nieuwe strategie voor de toekomst uitgerold. Diverse vestigingen in Nederland moeten daardoor dicht, waaronder die in Breda.

Het medeleven gaat vooral uit naar de 48 medewerkers die hier hun baan verliezen. "Het zijn er inmiddels 37. Elf medewerkers gaan bij andere vestigingen werken. Maar voor allen is het vandaag toch een afscheid."

Een rampDat geldt ook voor de klanten. Mia de Heus uit Breda vindt het 'een ramp', dat de Bijenkorf weggaat. "Het kledingaanbod in Breda is vooral gericht op jeugd. Voor ouderen is het aanbod schaars, maar hier had ik altijd succes. Nu de V&D en de Bijenkorf weg zijn weet ik het niet meer zo goed. Ik ben al naar zo'n nieuwe-stijl-Bijenkorf geweest, maar nee, dat voelde niet goed. Het straalt uit dat het onbetaalbaar is en alleen voor rijke mensen."

De tijd tikt langzaam weg naar half zes, sluitingstijd. Hilde Verbrugge uit Breda heeft al diverse producten in haar tas en zoekt nog snel in de kledingrekken. "Ik baal er flink van, ik kwam hier heel regelmatig. Vooral op de cosmetica-afdeling hadden ze precies wat ik mooi vind. Ik ben hier ook echt om afscheid te nemen en nog wat laatste spulletjes te kopen. Tijden veranderen, de winkelstraten ook. Dat begrijp ik allemaal. Ik hoorde dat Zara hier misschien een filiaal opent; mijn droom is nog een TK Maxx in Breda. Voor de Bijenkorf ga ik vanaf nu gewoon naar andere steden. Een dagje uit, naar Amsterdam of Rotterdam, geen probleem."

Rond vijf uur klinken de harde ritmes van Sambaband Maisquenada in de Karrestraat. De Bijenkorf sluit de winkel af met een knal; de band maakt een ronde dwars door de winkel.

De laatste klanten rekenen hun laatste spullen af, het personeel legt het werk neer en kijkt trots en saamhorig naar de sluiting van de winkel.

KippenvelOm half zes klinkt de omroepster voor een laatste maal. Met een opvallende kraak op het bandje bedankt ze het winkelend publiek voor het vertrouwen. "Die kraak. Jeetje. Hoorden jullie dat? Die bezorgt me overal kippenvel", aldus een geëmotioneerde winkelmedewerkster.