Nieuws Actueel

Bijzondere opdrachten voor thuisbakker

'Is deelname aan Heel Holland Bakt niet iets voor jou?" Willeke Lenselink (25) uit Rijssen piekert er niet over om zich aan te melden voor het tv-programma. "De vraag wordt me vaak gesteld. Ik vind het een mooi compliment voor mijn bakkunsten, maar moet er niet aan denken dat ik door zes cameramannen op de vingers word gekeken. Daar kan ik echt niet tegen. Ik vind het al vervelend als mijn man zich er thuis mee bemoeit", zegt Lenselink.

Van onze redactie 23 februari 2016

Appeltaart 2

Ze weet dat haar man Henk- Jan in de woonkamer meeluistert. "Laat mij maar in alle rust aan mijn baksels werken." Voor vrienden en familie is Willeke de eerste die ze vragen, als er een lekkernij op tafel moet komen. Nu kijkt ze via een Marktplaatsadvertentie verder. 'Willeke Lenselink, voor al uw taarten en gebak. Bent u op zoek naar een mooie, creatieve gelegenheidstaart, neem dan contact met mij op!', luidt de wervende tekst. "Ik ben blij dat het er staat. Ik wil meer mensen blij maken."

OpleidingDe passie voor bakken had ze al vroeg. "Ik heb van mijn 16e tot mijn 18e een banketbakkersopleiding gevolgd en heb daarna drie jaar in een bakkerij gewerkt." Lenselink vertelt dat het haar zwaar viel om het ritme van het beroep te omarmen. "Vroeg naar bed, bijslapen in de middag en werken in de nacht van vrijdag op zaterdag. Best lastig. Zeker toen ik een vriend kreeg. Ik woonde in Nunspeet, hij in Rijssen. Door het werk werd het een puzzel. Ik vond het vervelend om bijna nooit met hem mee te kunnen naar verjaardagen."

Toch denkt ze met plezier terug aan haar tijd als banketbakker. "We hadden een leuk team, het was een leerzame tijd en ik heb veel lekkers kunnen maken. Ik ben er op het juiste moment mee gestopt. De obstakels waren te groot. Voor de liefde is het goed geweest."

BijzonderIn de bakkerij verheugde Willeke zich het meest op de bijzondere opdrachten. "Het eenvoudige werk als een cake bakken, koekjes en een appeltaart werd routine. Een opdracht om een trouwtaart te maken kreeg je een paar keer in de week. Dat wilde ik best vaker doen. Voor zulke projecten was ik in dit vak gestapt. Als thuisbakker hoop ik meer van dit soort opdrachten te krijgen." Op haar telefoon laat de bakker kleurrijke geboortekoekjes, kindertaarten en andere fondantcreaties zien, die van haar hand komen. Een aantal van deze foto's staat ook op Marktplaats. 'Vergeet de bitterkoekjes met crème en chocolade niet te noemen', roept Henk-Jan. Het blijken z'n lievelingskoekjes te zijn.