Nieuws Actueel

Column Thijs van Dijk: Blokker, wie durft?

‘Eerst plicht, dan genoegen’. Het was jarenlang het motto van de familie Blokker. Ondanks dat de verliezen elk jaar blijven groeien, houden de aandeelhouders vertrouwen in de strategie en wordt de strijd om de consument niet opgegeven. Inmiddels is de schuldenlast gegroeid tot 350 miljoen euro in 2017. Valt dit nog te repareren?

Thijs van Dijk / Raad van Advies 26 maart 2019

Thijs dorreboom raad advies column

Vier professionals uit het bedrijfsleven, die ieder vanuit hun vakgebied ondernemers op z’n minst aan het denken willen zetten: dat is onze Raad van Advies. Wekelijks delen topondernemer Marco Aarnink, marcom-deskundige Thijs Dorreboom, vitaliteits-specialist Martin Hersman en tech-expert Brechtje de Leij hun kennis met een column op deze website. Meer over de nieuwe serie vind je hier.

De Blokker-familie heeft er na 122 jaar een hard hoofd in, immers, want Blokker staat letterlijk in de etalage. Wat op zijn minst opmerkelijk is, is dat de koper van Blokker een bruidsschat meekrijgt: circa 250 miljoen euro. Als korting te verwerken in de totale deal?

Strijd tegen Action en Bol.com

De grote vraag is wie het aandurft om het stuurloze Blokkerschip te voorzien van een duidelijke koers. Blokker heeft de afgelopen jaren de strijd tegen Action, maar ook een Bol.com ruimschoots verloren en de kans op herstel wordt steeds kleiner. Jaap Blokker weigerde decennia lang te innoveren en te investeren in de winkels en automatiseringssystemen. En van een fatsoenlijke webshop is ook al jaren geen sprake. Blokker blinkt de afgelopen jaren niet uit in het maken van de juiste keuzes. In 2016 werd gekozen voor een geheel nieuwe merkpositionering met Blokker(.nl) en werden er miljoenen geïnvesteerd om de winkels in een nieuw jasje te steken. De winkelformule moest beter en sneller inspelen op de wensen van de consument. Wíst Blokker überhaupt wel wat haar klanten willen? Eigentijdser en moderner, daar ging het om. Tot op heden is dat hopeloos mislukt.

Met veel tromgeroffel werd Sex and The City-ster Sarah Jessica Parker voor miljoenen binnengehaald als het gezicht van de nieuwe merkcampagne. Zij presenteerde de poffertjespan als een uitvinding die zij had ontdekt tijdens haar bezoek aan Blokker. Het sloeg totaal niet aan, heeft de winkelketen ook helemaal niets opgeleverd. Sterker nog, volgens president-commissaris Michiel Witteveen heeft het Blokker alleen maar klanten gekost omdat er een dure prijsperceptie ontstond. Blokker werd plots een soort Bijenkorf en daar zaten de klanten niet op te wachten. Maar waarom gaan ‘we’ dan nog wel naar Blokker? Vooral om producten te kopen die je direct wilt hebben. Nadeel: weinig marge. En, we kopen het niet dagelijks. Als er dan ook nog eens met de prijzen wordt gestunt zoals de laatste weken het geval is blijft er van die marge niks over.

Kansen

Voor Blokker liggen er vooral kansen in het middensegment. Klanten die niet alleen gaan voor de laagste prijs zoals bij Action, maar ook waarde hechten aan een kwalitatief assortiment en een goede service. Met de nu nog voorzichtige samenwerking tussen Albert Heijn en Hema wordt de concurrentie er sterker op en dat maakt de strijd om de steeds kritischer wordende consument ook voor Blokker niet makkelijker. Dus beste familie, staak de strijd met de concurrentie en ga ook op zoek naar een sterke samenwerkingspartner. Open de gesprekken met Action, stap over de familietrots heen en creëer een nieuw sterk retailmerk. If you can’t beat them, join them.

Thijs van Dijk is marketingcommunicatie strateeg bij zijn bedrijf Marketing Communication & More. Hij heeft voor verschillende mediabureaus en digitale bureaus gewerkt waaronder Universal Media, Starcom, Artefact, phd en MediaMonks. Ook was Thijs als mediamanager aan klantzijde actief bij merken als G-Star Raw en Hunkemöller. Op dit moment is hij onder meer werkzaam als digitaal strateeg voor Cheil Benelux en Soldaat van Oranje.