Nieuws Actueel

Bloomberg: McDonald's wil weg uit Kazachstan om Russisch vlees

McDonald's staat naar verluidt op het punt om zich terug te trekken uit Kazachstan. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, lukt het de Amerikaanse fastfoodketen namelijk niet om een geschikt alternatief te vinden voor vlees uit buurland Rusland.

ANP 4 januari 2023

ANP040123191 1

Hoewel Kazachse bedrijven niet onder de internationale sancties tegen Moskou vallen, verbood McDonald's volgens de bronnen eerder zijn lokale franchisenemer om vlees van Russische leveranciers te kopen. Hierdoor ontstonden er eerder al bevoorradingsproblemen. TOO Food Solutions KZ besloot daarom in november om de meer dan twintig McDonald's-restaurants die het in bezit heeft voorlopig te sluiten. Het Kazachse bedrijf zou er niet in zijn geslaagd om bij een niet-Russische leverancier aan hamburgers te komen zonder opeens met veel hogere kosten te maken te krijgen.

De maker van de Big Mac en de McFlurry zit pas zo'n zes jaar in Kazachstan. Vanwege de oorlog in Oekraïne kondigde McDonald's in mei vorig jaar al zijn vertrek aan uit Rusland waar de keten zo'n 850 vestigingen telde. Die stap had een grote symbolische waarde. McDonald's opende meer dan dertig jaar geleden in de nadagen van de Sovjet-Unie voor het eerst de deuren in het land. Toen stonden er lange rijen met Russen die op dat moment voor het eerst de kans kregen om de burgers en friet van het westerse bedrijf uit te proberen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws