Nieuws Bouw

Nooit eerder stonden er zo veel vacatures open in de bouw

Bouwondernemers luiden al tijden de noodklok: de groei van de sector is nauwelijks nog bij te benen. Nog nooit zijn er zo veel vacatures in de bouw geweest als nu, zo meldt een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Toch lukte het ondernemers in het eerste halfjaar van 2019 om meer mensen aan te nemen.

Redactie/ANP | Foto: ANP 4 juli 2019

Daling aantal bouwvakkers WW blijft aanhouden

De sector heeft al tijden te maken met een productietoename, waardoor er steeds meer werk is maar het ook moeilijker wordt om vakmensen te vinden. In het eerste halfjaar van 2019 lag de productietoename met 5 procent wel iets lager dan een jaar geleden, toen het nog 7 procent was, zo blijkt uit het rapport in opdracht van verschillende brancheorganisaties.

Optimisme onder bouwondernemers

Volgens het EIB heeft dat echter geen invloed op het optimisme onder ondernemers in de bouw. Bijna 40 procent van de architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installatiebedrijven verwacht dat de omzet zal toenemen.

Lees ook: Advies: Bouwvakker beter belonen als hij goed presteert

Hoewel de arbeidsmarkt krap is, wisten ondernemers toch méér personeel aan te trekken. Voldoende om de groei te kunnen bijhouden was het echter niet. In het eerste kwartaal van 2018 waren er nog 50 vacatures per duizend banen, een jaar later waren dat er 59. Dit is de hoogste vacaturegraad ooit gemeten in de bouwsector.