Nieuws Bouw

Omzet bouwbedrijven opnieuw gestegen

De omzet van de bouw steeg in 2016 met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Ondernemer / VKr 28 februari 2017

Bouwsector3

Bouwbedrijven die zich bezig houden bouw van woningen, kantoren en openbare gebouwen zagen een flinke stijging van 9,3 procent. Sloop-, afwerkings-, en andere gespecialiseerde bouwbedrijven hadden een omzetstijging van 7,8 procent. Beide bouwsectoren komen met deze cijfers nog niet boven het omzetniveau van voor de crisis in 2008.

Op bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw had de crisis minder gevolgen voor de omzet. Hoewel zij dit jaar te maken hadden met een omzetdaling van bijna 2 procent, ligt die nog altijd boven het niveau van 2008.

Vergunningen

Een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten op de woningmarkt is het aantal verleende vergunningen. Voor het vierde kwartaal werd voor ruim 16 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is het hoogste aantal binnen een kwartaal in zes jaar tijd.

Vertrouwen

Veertig procent van de bouwondernemers verwacht dan ook dat de omzet in 2017 verder toeneemt. Vier procent houdt rekening met een daling. Met een percentage van 36 procent, zijn bouwondernemers positiever gestemd dan het totale bedrijfsleven (29 procent). Dit is ook terug te zien in het ondernemersvertrouwen in de bouw, dat aan het begin van 2017 slechts een fractie lager staat dan drie maanden eerder. Toen bereikte het vertrouwen het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

Lees ook: Ondernemers beginnen positief aan 2016

Arbeidskrachten

In lijn met de omzetstijging zal naar verwachting ook het aantal arbeidskrachten in de bouw toenemen. Hoewel een kwart van de bouwondernemers meer personeel aan wil nemen in het eerste kwartaal, ziet acht procent van hen een tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor hun bedrijfsactiviteiten.

Foto: ANP/Lex van Lieshout