Nieuws Bouw

Busproducent VDL gaat samen met aannemer Van Wijnen de bouw in

Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’.

Peter Scholtes (AD) 26 februari 2021

VDL samen met Van Wijnen in woningbouw

Voorbeeld van een geïndustrialiseerd gebouwde badkamer. Foto: VDL Groep

De opmerkelijke investering houdt verband met de herschikking van de bussendivisie van VDL, constateert het AD. Het concern kijkt al langer naar mogelijkheden om de productie van bussen en touringcars efficiënter en flexibeler in te richten. Dat gebeurt door in Heerenveen te stoppen met de bouw van diesel- en elektrische bussen. Deze activiteiten worden in de loop van 2022 ‘gefaseerd ondergebracht bij andere productiebedrijven van VDL Bus & Coach’, zo meldt VDL Groep.

Lees ook: Touringcars als rijdende coronateststraat of stemlokaal om te overleven

Als gevolg van de coronacrisis nam voor VDL de druk toe om in te grijpen bij de busdivisie. De markt voor touringcars stortte in. Ook de bus voor openbaar vervoer was minder gewild. In het buitenland kon VDL wel nieuwe orders voor met name elektrische bussen noteren. Het concern verwachtte in 2020 met zijn busactiviteiten in de rode cijfers te belanden.

VDL wil werkgelegenheid behouden

Topman Willem van der Leegte hintte vorig jaar september al op mogelijkheden om alternatief werk te vinden voor de bussenbedrijven om de werkgelegenheid te kunnen behouden. In Heerenveen gingen in de afgelopen maanden geluiden rond over mogelijke andere opdrachtgevers. Die blijkt nu te zijn gevonden in Van Wijnen. De aannemer is in Heerenveen al bezig met de bouw van een nieuwe woningfabriek, op een steenworp afstand van de VDL-locatie.

VDL en Van Wijnen gaan een 'langjarige’ samenwerking aan, die volgens VDL 'bij wederzijdse tevredenheid oneindig’ kan voortduren. Van Wijnen telt 1900 medewerkers en heeft 24 locaties in Nederland.

Industrieel, fabrieksmatig bouwen is in opkomst in Nederland. Door de productie van geïndustrialiseerde bouwmodules kan volgens VDL en Van Wijnen ‘de bouwtijd van een woning op locatie aanzienlijk worden verkort, van ongeveer 60 dagen naar slechts 24 uur'. De modules kunnen kant-en-klaar op bouwplaatsen van Van Wijnen worden ingebouwd.

"In een welvarend land als Nederland verdient iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd"

Topman Willem van der Leegte van VDL

VDL en Van Wijnen pakken woningtekort aan

De twee partijen stellen samen een ‘bijdrage te willen leveren aan het oplossen van het woningtekort’ in Nederland. President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: ,,In een welvarend land als Nederland verdient iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd. Met deze samenwerking met Van Wijnen combineren we de kracht tussen bouw en innovatie in de industrie, houden we onze medewerkers in Friesland duurzaam aan het werk en kunnen we door middel van de industrialisatie van het bouwproces een bijdrage leveren aan de realisatie van betaalbare woningen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.