Nieuws Actueel

Boze ondernemers Straatweg willen geen sluittijden

De bestuursrechter neemt half juni een besluit over de collectieve sluittingstijden in het beruchte middenstuk van de Amsterdamsestraatweg. Boze ondernemers eisten woensdagochtend in een kort geding dat het besluit voorlopig van tafel gaat.

Yelle Tieleman 6 mei 2016

Boze ondernemers Amsterdamsestraatweg

Halverwege april nam burgemeester Jan van Zanen het besluit om de overlast op de Amsterdamsestraatweg stevig aan te pakken. Horecabedrijven, zoals snackbars, moeten vanaf 1 juni doordeweeks om 01.00 uur dicht en in het weekend om 02.00 uur. Dienstverlenende bedrijven zoals massagesalons of gokpaleizen moeten om 22.00 uur de deuren sluiten. Op dit moment is er nog geen sluittijd.

Dronken studentenMaar daar leggen de betrokken ondernemers zich niet bij neer. ,,Er is overlast, maar die is niet zo groot als de gemeente Utrecht beweert," stelde jurist Kees van Oosten, die zes gedupeerde ondernemers bijstaat. ,,De meeste overlast komt van dronken studenten die na een nacht stappen overlast trappen. Die moeten worden aangepakt, en niet de ondernemers. Zij doen juist hun uiterste best de overlast tegen te gaan."

Andere aanpakDe juristen van de gemeente Utrecht beriepen zich juist op de lange geschiedenis die de straat heeft op het gebied van overlast. ,,Al sinds 2003 krijgen we veel meldingen. Bovendien is er al veel inzet van handhavers, maar die is niet goed genoeg. Daarom is het tijd voor een andere aanpak."

ProblemenOm het aantal klachten te onderstrepen kwamen de juristen van de gemeente met een rapportage van de politie, waarin ruim 3000 meldingen over de straat zouden zitten. Van Oosten hoonde dat weg. ,,Dat zegt mij helemaal niets, want uit niets blijkt dat die meldingen gerelateerd zijn aan de problemen in het middenstuk van de straat."

Ook betoogden de juristen dat er de afgelopen twee jaar liefst zeven ondernemingen tijdelijk moesten sluiten, vanwege bijvoorbeeld illegaal gokken. Van Oosten: ,,Er zijn geen strafrechtelijke veroordelingen tegen deze ondernemingen."

De rechter doet op 18 mei uitspraak. Besluit hij dat de aanpak van Van Zanen te fors is, dan staat het voornemen om sluittijden in te voeren op losse schroeven. Ondertussen lopen er bij de gemeente Utrecht zelf nog een aantal bezwaarschriften van ondernemers die tegen het besluit in beroep gingen. Daarover wordt halverwege juli een besluit verwacht.

De sluittijden moeten gaan gelden voor ondernemers vanaf het viaduct tot aan de Acaciastraat.