Nieuws Actueel

Braamhaar, lijdend en leidend

Eric Braamhaar staat als arbiter al een paar maanden buitenspel met een blessure maar hij is desondanks ontzettend druk.

Van onze redactie 8 april 2016

Braamhaar lars smook

Hoewel Eric Braamhaar als scheidsrechter al een paar maanden buitenspel staat door een achillespeesblessure, is de 49-jarige Enternaar nog altijd ontzettend druk. "Als ik drie uur per dag thuis ben, zijn we allemaal tevreden."

G-sportersBraamhaar is onder meer erg druk met zijn eigen Eric Braamhaar Foundation, waarmee hij zich inzet voor G-sporters (sporters met een verstandelijke of lichamelijke beperking). Samen met het bestuur van de stichting steekt hij hier veel tijd in. "Op 20 mei staat er weer een G-dag op het programma, bij De Zweef in Nijverdal. De voorbereiding van zo'n dag vergt veel tijd", vertelt Braamhaar, die ongeveer twaalf uur per week besteedt aan de foundation. "Hierdoor zie ik wel dat wij het heel goed hebben. Ik heb twee gezonde dochters. Daar sta je wel even bij stil als je tussen honderden gehandicapten loopt."

WerkVerder werkt Braamhaar nog altijd bij de KNVB, houdt hij lezingen en assisteert hij jongens op het roc. "Vaak doen ze een niveau 1 mbo-opleiding en hebben ze wat steun nodig. Daar kom ik dan in beeld. We zoeken samen een stageplek, bezoeken de sportschool en hebben goede gesprekken. Ze moeten inzien dat ze zichzelf moeten motiveren en dat ze zichzelf altijd doelen moeten stellen. Het zijn geen moeilijke jongens, hoor. Het zijn jongens die het moeilijk hebben."

TeamsportDe zogenaamde G-dagen van de Eric Braamhaar Foundation worden niet alleen voor de lol georganiseerd. "Teamsport is erg goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Sociaal contact, het opbouwen van zelfvertrouwen, leren samenwerken; het zijn zomaar een paar voordelen van sporten in teamverband. Hier proberen wij deze doelgroep mee te helpen en in te begeleiden." Plezier speelt naast deze voordelen uiteraard wel een grote rol. Daar is Braamhaar en de rest van de stichting zich goed van bewust.

"Het hoeft niet moeilijk te zijn om gehandicapte mensen blij te maken. Als je op zo'n sportdag rondkijkt, zie je alleen maar vrolijke gezichten. Daar doen we het voor. Als het binnen mijn mogelijkheden ligt, wil ik iedereen blij maken."

FoundationDe 'drang' om mensen blij te maken, is goed te zien in de functie die Braamhaar vervult bij het ROC in Almelo. Hij noemt zichzelf adviseur, iemand die een ander helpt een raad geeft. Iets wat dus ook gebeurt binnen zijn foundation. "Het was niet echt een keuze. De baan bij het ROC kwam op mijn pad en ik was direct geïnteresseerd. Ik weet als geen ander hoe het is om te moeten kiezen. De jongens die ik begeleid, komen ook voor keuzes te staan."

"Het zijn echt niet altijd leuke dingen waarmee ik de jongens help. Soms moeten we lastige gesprekken voeren over hun toekomst op school of over de situatie thuis. Toch denk ik dat mijn toekomst wel in dit vakgebied ligt."

Foto: Lars Smook