Nieuws Actueel

Brabant in trek bij buitenland

Henk Snijders 27 januari 2016

Brabanteconomischegroeiing1065

Voor het derde jaar op rij scoort Brabant uitstekend bij buitenlandse investering. Na Amsterdam landt het geld hier. Dertig buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar in Brabant voor bijna 118 miljoen euro geïnvesteerd. Dit leverde 1.756 nieuwe banen op in de provincie. Het is een vijfde van alle nieuwe banen door buitenlandse investeringen in Nederland.

Volgens gedeputeerde Bert Pauli blijven de vooruitzichten voor Brabant gunstig. "Er zijn concrete contacten met buitenlandse bedrijven om zich in 2016 in de provincie te vestigen.” Zijn verwachting wordt onderschreven door Eelko Brinkhoff van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). "In 2016 gaan we zeker 35 buitenlandse bedrijven binnenhengelen.” Pauli heeft het bijvoorbeeld over een groot farmaceutisch bedrijf dat verregaande interesse heeft getoond in de oude fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. "En het Franse zuivelbedrijf Danone gaat in Cuijk een nieuwe fabriek bouwen.”

Pauli rekent erop dat er meer ondernemingen in de zuivelindustrie daarbij aanhaken. 2015 is het derde jaar op rij dat er in Brabant meer dan 1.000 nieuwe banen zijn bijgekomen door buitenlandse investeringen. Met name de extra werkgelegenheid stemt Pauli tevreden. "Scheppen van banen geeft de regionale economie een extra impuls.” Het zijn nog altijd Duitse, Amerikaanse en Chinese bedrijven die het meeste geld in de Brabantse economie pompen. Zo bouwt Lidl op Moerdijk een bananenrijperij naast het grote Europese distributiecentrum dat daar al staat. Verder heeft de Amerikaanse autofabrikant Tesla in Tilburg een tweede hal geopend voor de assemblage van elektrische auto’s. Daar was bij opening in september al werk voor 180 mensen.

Andere blikvangers zijn de komst van het hoofdkantoor van Shimano, de Japanse producent van fietscomponenten naar Eindhoven. "Deze vestiging is tekenend voor de bereidheid van het delen van hoogwaardige kennis die nu al beschikbaar is op de High Tech Campus en de Technische Universiteit Eindhoven.” Brinkhoff denkt dat de open innovatie waar Brabant bekend om staat van invloed is de aantrekkingskracht voor buitenlandse bedrijven. De provincie trekt na Amsterdam de meeste buitenlandse bedrijven aan. "Maar waar Amsterdam vooral kantoorbanen op hoofdkantoren trekt, kiezen industriële en logistieke bedrijven meer voor Brabant. In de ogen van gedeputeerde Pauli heeft dat onder meer te maken met de geografische ligging van de provincie maar zeker ook met de internationale acquisities. Zo komt er eind maart een grote Braziliaanse handelsmissie naar Breda. "De mensen blijven drie dagen.” Verder heeft Pauli zijn blik gericht op Israël waar veel jonge hightech-bedrijven hun vleugels willen uitslaan naar Europa.