Nieuws Actueel

Brabantse boer in voetsporen van vader

Ze zijn er nog, jonge en goed opgeleide mensen die welbewust kiezen voor een leven als boer of tuinder, schrijft het Brabants Dagblad. Net zoals Brabander Melle Verhoeven, toekomstig melkveehouder in Heeswijk-Dinther.

PHILIP VAN DEN BRAND | FOTO JEROEN APPELS/VAN ASSENDELFT 31 juli 2017

BOERMELLEVERHOEVEN

'Als je me vraagt wat ik anders zou willen worden dan weet ik het niet. Echt niet. Ik wil al mijn hele leven boer worden." Melle Verhoeven wist als kind al dat hij later in de voetsporen van zijn vader wilde treden.

Aandacht

De tractor kreeg echter de meeste aandacht. Zelfs zoveel dat zijn ouders wel eens vroegen of hij niet liever een baan als loonwerker ambieerde. De interesse voor de landbouwvoertuigen is er nog steeds, alleen heeft de jonge boer inmiddels meer belangstelling voor de dieren en dan specifiek de koe. ,,Dat vind ik een lief en grappig beest. Bovendien levert ze méér dan alleen vlees, zoals een varken. Het is interessant om te weten welke producten je allemaal kunt maken van de melk."

Lees ook: Familiebedrijf wint kleuren uit groente en fruit

Jong vee

Melk wordt er overigens niet geproduceerd op de boerderij aan de Groenstraat. ,,We hebben jong vee dat vanaf een maand of tien binnenkomt, wordt opgefokt en zes weken voordat ze voor de eerste keer kalven weer weggaan", legt Melle uit. Dat het boerenleven hem op zijn lijf is geschreven werd onderstreept toen hij op zijn veertiende, mede op advies van zijn ouders, een baantje nam bij een melkveehouder in de buurt.

Toekomst

,,Na de eerste dag kwam ik met een gigantische 'smile' thuis en die is eigenlijk nooit meer weggegaan. Ik werk er intussen drie jaar en als er één ding zeker is geworden, is het wel dat ik boer wil worden." En hoewel hij nog jong is heeft Melle goed voor ogen wat hij in de toekomst met het bedrijf van zijn ouders wil. ,,Dat jong vee is mooi, maar ik wil ook weer gaan melken. Zo'n 120 tot 150 koeien, dat lijkt me wel wat. Of dat tegen die tijd realistisch is zien we dan wel."

Insemineren

Tegen het harde werken ziet hij niet op. ,,Dat doe ik nu ook. Voordat ik naar school ga voer ik de koeien en daarnaast help ik overdag waar nodig. Insemineren mag ik nog niet, maar ik kijk wel met mijn vader mee hoe hij dat doet. Daar leer ik veel van. Bovendien spring ik bij de boer, waar ik in het weekend werk, extra bij als het moet." Omdat het nog te vroeg is om het bedrijf nu al over te nemen wil Melle na zijn MBO-studie melkveehouderij in Boxtel waarschijnlijk verder studeren. Of dat de HAS wordt, of dat hij een tussenstap maakt, weet hij nog niet. ,,Ik ga nu naar het tweede leerjaar en daarin krijgen we specifieke kennis over koeien en alles wat daarmee te maken heeft. Dat spreekt me aan. Misschien dat ik me later op het HBO nog verder ga verdiepen."

Trots

Vreemd wordt er in zijn vriendenkring in ieder geval niet opgekeken dat Melle voor het boerenleven kiest. ,,De meeste jongens zijn ook van boerenkomaf. En ik schaam me er niet voor om boer te zijn. Integendeel, ik ben er trots op. Wij zorgen ervoor dat er dagelijks voldoende eten en drinken in de supermarkt ligt voor de consument."