Nieuws Actueel

Boeren luiden noodklok om waterschade

Boeren willen dat Den Haag een deel van Brabant uitroept tot rampgebied. Alleen met steun van het Rijk kunnen zij overleven, na regenbuien en hagelstenen als tennisballen, zo bericht het AD.

Ruud Spoor 28 juni 2016

Someren kassen noodweer schade boeren 1065

Zonder hulp van het Rijk overleven veel agrariërs uit Zuidoost-Brabant dit jaar niet. Na weken van regenbuien, met als klap op de vuurpijl de hagelstorm van afgelopen donderdag gaan honderden ondernemers kopje onder, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO Nederland.

CrisisberaadMaat was gisteren met collega's van de ZLTO, de organisatie voor Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en de Limburgse evenknie LLTB voor crisisberaad naar Someren afgereisd. Daar schoven ook verzekeraars, provinciebestuurders en ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken aan om over de situatie te spreken.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk kwam persoonlijk poolshoogte nemen en bezocht drie getroffen ondernemers.

TennisballenZLTO-voorzitter Hans Huijbers spreekt van een ramp in twee delen. "Het eerste deel is de acute schade die ontstond toen vorige week ijsklompen zo groot als tennisballen door daken vielen en complete kassencomplexen verwoestten. Ik schat dat de kosten voor de boeren in het getroffen gebied ruim 130 miljoen euro bedragen."

Een veel grotere ramp heeft zich volgens Huijbers al eerder in gang gezet. "Sinds 1 juni kampen veel bedrijven in dezelfde regio met ernstige wateroverlast. Hevige stortregens zetten duizenden hectare landbouwgrond onder water. En hoewel de meeste gewassen nog groen ogen, staat het volgens de ZLTO als een paal boven water dat complete akkers binnen nu en vijf, zes weken bruin zijn. Het schadebedrag van deze ramp loopt in de honderden miljoenen."

CalamiteitenfondsZowel boeren als de commisaris vinden dat het Rijk een calamiteitenfonds in het leven moet roepen, waaruit getroffen ondernemers kunnen putten. Van de Donk doet een beroep op de Brabanders. "De regio die normaal gesproken prat gaat op high tech, moet nu de high touch, de zachte kant, laten zien. Alle hulp is welkom."

Morgen komt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) naar het gebied in zowel Brabant als Limburg.

LLTBLeon Faassen, voorzitter van de LLTB, is tevreden, zo meldt 1Limburg. "Er moet nu worden gekeken naar oplossingen op de korte termijn en daar zijn alle partijen mee bezig. En ik ben daar positief over."

Gerelateerde artikelen:Boeren kampen met regenproblemen