Nieuws Actueel

Brandbrief van 35 Dordtse cafés en restaurants

Een meerderheid van de Dordtse gemeenteraad wil de scherpe kantjes van het Dordtse horecabeleid af hebben. 35 horecaondernemers uit de stad willen dat ook. Dat schrijft het AD.

Ingrid de Groot | Foto: ANP 16 februari 2017

Cafe restaurant Dordrecht brandbrief

Ondernemer Ad van Loon van café Het Dolhuis hield in de Dordtse Kamers een betoog namens de horecazaken. De Dordtse cafés en restaurants hebben grote zorgen over het horecahandhavingsbeleid. Hun zaak gaat op slot als klanten zich misdragen en de inkomsten die gederfd worden zijn gigantisch. ,,Natuurlijk willen ook wij dat misstanden en criminaliteit streng worden aangepakt, maar beleid dat daarop is gericht dient behalve streng ook rechtvaardig te zijn'', aldus Van Loon.

Kritische blik

Een brief aan de gemeenteraad met het verzoek kritisch te kijken naar de aanpak is ondertekend door 35 zaken. Het zijn onder andere Khotinsky, Merz, restaurant de Stroper, restaurant Post , tapasbar 't Vlak, Het Gerecht, café Scheffers, Brut Food & Winebar, In de Klandermuelen, Jongepier, café de Pul, Sebes en Otto e Mezzo.

Geweld en drugshandel

Onlangs ging café de Pul tijdelijk op slot na drugshandel en geweld door klanten in de zaak. Bij café Scheffers was sprake van een spoedsluiting nadat een bezoeker met een mes was gestoken.

Dreigementen

Volgens Van Loon leidt alle onrust tot ongewenste bijeffecten. ,,Het leidt bij sommige collega's tot paniek. Wat gebeurt er met onze zaak?'' Lastige klanten chanteren de uitbater soms. ,,,Als iemand wordt verzocht een etablissement te verlaten, dreigen sommige bezoekers de boel op stelten te zetten: 'Want dan ben je snel dicht', wordt er gedreigd..''

Ondernemers durven bij problemen volgens Van Loon de politie niet meer te bellen. ,,We wachten nog even met bellen, want het kan flinke gevolgen hebben.''

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Arno Brok reageerde dat hij slechts het handhavingsbeleid uitvoert dat in 2009 is vastgesteld door de gemeenteraad. De verantwoordelijkheid voor de zaak ligt bij de uitbater, zei hij ook. ,,Die verantwoordelijkheid moet je niet weghalen.'' Op 1 april ligt er volgens hem een rapport van hem op tafel waarin bezien wordt hoe het in Dordt mogelijk anders kan.

Beschadigd imago

Brok reageerde ook geïrriteerd. Volgens hem geven sommige raadsleden een eigen draai aan incidenten in de horeca en sancties die volgden. ,,U kent de feiten niet, u kent het dossier niet. Ik wil u uitnodigen tot zorgvuldigheid'', zei hij. De bedrijven kondigden aan dat ze snel hun beschadigde imago willen herstellen.

Gerelateerde artikelen

Contant geld in de ban in DordrechtKerstmarkt Dordrecht: de grootste van het landDordtse poffertjessalon blijft voorlopig gesloten