Nieuws Actueel

Brexit betekent buikpijn voor Hollandse visserij

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is ook 'desastreus' voor de Scheveningse visserij. Havenwethouder Karsten Klein (CDA) ging gisteren naar Brussel om te proberen de schade te beperken. Dat schrijft het AD.

Niels Klaassen | Foto: ANP 26 januari 2017

Haring visserij Brexit

Ongeveer 90 procent van de haring en 50 procent van de makreel wordt op dit moment gevangen in Britse wateren. Als na de Britse exit uit de EU de toegang tot deze wateren wordt beperkt of als de visquota worden veranderd, heeft dat dus 'een gigantische impact' op de visserijsector. ,,Dat betekent verlies van onze belangrijkste visgronden en daarmee het einde van onze eeuwenoude visserijgeschiedenis'', aldus de sector in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Quota

De Haagse havenwethouder Karsten Klein ging gisteren naar Brussel om op te komen voor de Scheveningse belangen: ,,Onze vissers moeten daar kunnen blijven vissen'', zei Klein via de telefoon vanuit Brussel. ,,Of ze moeten gecompenseerd worden, bijvoorbeeld via quota.''

Haagse economie

De visserij en andere havenbedrijven vormen een belangrijke pijler onder de Haagse economie. Klein sprak in Brussel met leden van het Europees Parlement. Een afspraak met vice-voorzitter Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie is verplaatst. Klein: ,,De Brexitrisico's voor de visserij moeten echt breed onder de aandacht worden gebracht. Ook bij ons kabinet, als dat straks gaat onderhandelen over de uittreding.''

Eind juni besloten de Britten in een referendum om uit de EU te stappen. Een kleine meerderheid van bijna 52 procent koos voor het verlaten van de Unie.

Europese subsidies

Om meer Europese subsidies voor de Scheveningse haven binnen te slepen, sluit Den Haag zich ook aan bij een Europese belangenorganisatie voor zeehavens. ,,We moeten binnen Europa nog bekender worden. Er is behoorlijk wat geld beschikbaar voor de vernieuwende economische havenactiviteiten die we in Scheveningen ontwikkelen'', aldus Klein.

Gerelateerde artikelen

De Brexit bedreigt de visserijStijging winst Nederlandse visserijNieuwe Europese wet moet veiligheid vissers vergroten