Nieuws Actueel

Britse economie krimpt meer dan verwacht

De Britse economie is in het derde kwartaal meer gekrompen dan verwacht, met 0,3 procent. Daarmee is vermoedelijk ook het begin ingezet van een langdurige recessie.

ANP 22 december 2022

ANP221222070 1

Eerder ging het Britse statistiekbureau uit van een krimp met 0,2 procent voor de afgelopen driemaandsperiode. De economie in Groot-Brittannië werd met name gedrukt door een daling van de productie, met 2,5 procent. Het land worstelt vooral met een crisis door de gestegen kosten. Vorig jaar ging de economie nog gebukt onder de strenge coronamaatregelen.

De Bank of England waarschuwde vorige maand dat de Britse economie in een recessie terecht zal komen. Deze periode van krimp zou volgens de beleidsmakers tot wel twee jaar kunnen duren als de rentes sterk blijven oplopen. Ook zonder renteverhogingen zou de economie tot eind 2023 krimpen, aldus de ramingen.

De krimp van de economie maakt het voor de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt lastig om zijn beleid uit te voeren. Hunt wil onder andere de belastingen verhogen en snijden in de uitgaven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws