Nieuws Actueel

Broedplaats voor ondernemers

Leegstaande school De Kastanjehof in Hardenberg krijgt nieuwe bewoners.

Cor van Dalen | Foto: Thinkstock 23 februari 2016

Ondernemers Thinkstock

Het gebouw van christelijke basisschool De Kastanjehof begint aan een nieuw leven. Het Ondernemersstartpunt huurt vrijwel de gehele begane grond van de gemeente Hardenberg en verhuist binnenkort van het LOC+ naar het uit 1930 daterende pand.

Eén van de vijf lokalen is bestemd voor het Ondernemersstartpunt, dat in 2008 door Arend Hofsink uit Collendoorn is opgezet. Drie andere lokalen zijn beschikbaar voor verhuur. Hofsink zegt al zeker vijf geïnteresseerden te hebben. Op 29 februari houdt hij een kijkdag voor potentiële huurders. "Dit moet uitgroeien tot een broedplaats voor jonge ondernemers. Dan is het gaaf dat je in een voormalig schoolgebouw theorie en praktijk bij elkaar brengt."

ProeftuinOndernemers - "Hoe jonger, hoe liever en des te meer kans ze maken een ruimte te kunnen huren" - krijgen de vrije hand. "Ze mogen doen en laten met de ruimte wat ze willen. Laten ze er maar een heerlijke proeftuin voor het ondernemerschap van maken."

Dat het Ondernemersstartpunt verhuist naar de nieuwe locatie, houdt sterk verband met de samenwerking met het Alfa-college. Deze mbo-school huurt ook ruimte in het pand. Samen hebben ze al cursussen aangeboden en nu zijn ze bezig met het opzetten van wat wordt genoemd de Ondernemersacademie, die ook wordt gehuisvest in het voormalige schoolgebouw. "Wij gaan jonge ondernemers faciliteren met kennis en een netwerk. De plannen worden momenteel verder uitgewerkt en krijgen in de loop van het jaar gestalte", zegt Hofsink.

OngewisHoe lang het Ondernemerstartpunt en andere huurders in de voormalige Kastanjehof kunnen blijven, is ongewis. "Het kan tien jaar zijn, maar ook één jaar", weet Hofsink. "De gemeente heeft het gebouw te koop staan, maar ik verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. De kans hier heen te gaan, deed zich nu voor en dan moet je hem pakken. Het pand straalt iets uit en staat in het centrum."

1930Het pand waarin de christelijke basisschool De Kastanjehof altijd zat, dateert uit 1930 en begint nu aan een nieuw leven met jonge, lerende ondernemers. "Het is gaaf dat je theorie en praktijk bij elkaar brengt in voormalig schoolgebouw."

De gemeente Hardenberg is eigenaar van het pand aan de Lage Doelen, waarin 145 jaar onderwijs is gegeven. Voor de zomervakantie 2015 sloot cbs De Kastanjehof de deuren. De gemeente zoekt een koper, er zijn nog geen definitieve plannen voor het gebouw.

Verhuur pandHet voormalige schoolgebouw wordt tijdelijk verhuurd aan vier partijen: het Ondernemersstartpunt, Alfa-college, Deltion College en Leercentrum Hardenberg. De huurovereenkomsten lopen tot en met juli 2016, met een verlengingstermijn van telkens 6 maanden.

Er staan nog twee lokalen leeg, samen circa 110 vierkante meter.