Nieuws Actueel

Brok makelaars gooit het over een andere boeg

In de middenstand gaan kinderen regelmatig hun ouders achterna. Zij zijn meestal degenen die de zaak voortzetten. Maar in het geval van Ben en Ruud Brok ligt dat anders. Ruud was op zoek naar iets anders en opeens viel het kwartje. Inmiddels runt hij samen met vader Ben Brok Makelaars, het voormalig van de Weij Makelaardij.

Van onze redactie 28 december 2016

Brok makelaars

Ook al is de naamswijziging voor de hand liggend met twee generaties Brok in één bedrijf, toch kwam ie tot stand na een flinke koerswijziging. Waar het gros nog altijd een gemiddeld courtage van 1,6 procent hanteert, gooit Brok Makelaars het over een totaal andere boeg. "Ik vind het oneerlijk voor een verkoper dat een makelaar op een huis van drie ton hetzelfde percentage rekent als op een huis van twee ton, terwijl de makelaar er dezelfde energie insteekt. Vandaar dat we drie verkooppakketten hebben bedacht, waarbij de verkoper tegen vaste tarieven zelf kan kiezen", verklaart Ruud. "Daarin zie je ook exact wat we daarvoor doen. Wij zijn een lokale makelaar die werkt met vaste tarieven."

Social media

Sinds de toetreding van de 29-jarige Ruud, in april, is er al het een en ander veranderd. "We hebben al veel bereikt", zegt de 58-jarige Ben. "Daarvoor waren we een normale makelaar, die het vak bedrijft zoals veel anderen. Alle tijd waren we kwijt aan de traditionele aspecten. Sociale media, nieuwe manieren van presentatie, daar kwamen we niet eens aan toe."

Dat is inmiddels compleet anders. "Eerder plaatsten we voornamelijk foto's en plattegronden op Funda. Inmiddels zijn we zeer actief op sociale media en laten we video's maken en zetten we in enkele gevallen, bij bijzonder gelegen objecten, een drone in. Die video's worden dan ook op Funda en Facebook gepubliceerd."

Jonge generatie

Het is de expertise van de gelauwerde vakman in combinatie met de dynamiek van de jonge generatie, waarmee Brok Makelaars zich onderscheidt. Al kwam die combinatie per toeval tot stond. "Want het is nooit ter sprake gekomen dat Ruud bij me in het bedrijf zou komen, hetzelfde zou gaan doen als ik", vertelt Ben. "Ik heb dat ook nooit gepusht, want ik vind dat hij z'n eigen keuzes moet maken."

Een jaar geleden koos Ruud echter alsnog voor een toekomst in de makelaardij. "Ik werkte bij VDL, waar ik een commerciële functie heb. Ik dacht er al een tijdje over na wat ik wilde. In plaats van zoeken naar een nieuwe uitdaging, heb ik de vraag omgedraaid. Wat maakt me nu gelukkig."

Het kwartje viel. En dus stapte hij het kantoor aan de Twentepoort Oost binnen. "Ik weet nog dat ik hier binnenkwam en het mijn vader voorlegde. Goed idee, zei hij direct. Vervolgens ben ik gaan studeren. Tot aan het moment dat ik de opleiding heb afgerond, combineer ik het nog met m'n werk bij VDL."

Nieuw concept

Op den duur wil Ruud er zijn fulltime baan van maken. Aan plannen geen gebrek. "We hebben het nieuwe concept nu aardig staan. En met de huizenmarkt gaat het goed", weet Ben. De markt buiten Almelo lonkt. Ruud: "Daar valt nog heel wat terrein te winnen."

Foto: Emiel Muijderman