Nieuws Actueel

Bronnen: oud-topman cryptobeurs FTX mogelijk naar VS voor verhoor

Sam Bankman-Fried, de voormalige topman van de omgevallen cryptobeurs FTX, kan mogelijk naar de Verenigde Staten worden overgebracht voor ondervraging. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is de Amerikaanse justitie daarover in gesprek met autoriteiten op de Bahama's waar het hoofdkantoor van FTX huist. Hij werd eerder al door de autoriteiten op de Bahama's ondervraagd.

ANP 15 november 2022

ANP151122250 1

Dat hij door de Bahamaanse autoriteiten is gehoord betekent niet noodzakelijk dat er een strafonderzoek komt tegen de 30-jarige oprichter van FTX. Maar Bankman-Fried riskeert mogelijk in de VS vervolging nadat hij in het geheim 10 miljard dollar van klanten, onder wie Nederlanders, zou hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen. Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen cryptohandelsplatform is spoorloos verdwenen, hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.

Vrijdag werd bekend dat de cryptobeurs in de VS uitstel van betaling had aangevraagd en dat Bankman-Fried ontslag nam. Zaterdag maakte FTX bekend dat het digitaal geld offline haalt, na een reeks "ongeautoriseerde transacties". Volgens marktkenners zijn er inmiddels honderden miljoenen dollars van het ingestorte platform afgehaald. Bankman-Fried heeft op Twitter zijn excuses aangeboden aan klanten van FTX voor de ondergang van het bedrijf.

De advocaat van Bankman-Fried kon niet onmiddellijk reageren op vragen van Bloomberg. Het ministerie van Justitie in Washington wilde geen commentaar geven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws