Nieuws Actueel

Broodroosterfeest: van bedrijfsfeest naar fenomeen onder 30-plusser

Vijf jaar geleden zijn ze begonnen als een bedrijfsfeest voor 300 man. Inmiddels is het Broodroosterfeest in Rotterdam uitgegroeid tot een fenomeen onder 30-plussers, schrijft het AD. Een clubavond voor volwassenen dat flink wil uitbreiden.

DIJLAN VAN VLIMMEREN | FOTOJAN KOK 2 november 2017

006 RSV2 QU 20171102 ADN02 00 orig 1

Marco Ouwerkerk (nu 43) en René Cieremans (46) - beiden ras-Rotterdammers - delen dezelfde interesses: dancemuziek, wijn en (het geven van) feestjes. Daarmee hebben ze de handen in één geslagen.

Tijd voor feest

In 2013 vond Marco Ouwerkerk - eigenaar van Hans Boodt Mannequins en Denoism - het tijd voor een groot feest voor zijn relaties en zijn personeel. Hij huurde Off_Corso af en regelde met René een aantal topdj's. Dat feest kreeg als titel Broodrooster. Waarom? ,,De naam slaat eigenlijk nergens op. We wilden een naam die iedereen zou onthouden. Da's gelukt'', blikt Marco Ouwerkerk tevreden terug.

Lees ook: Dance: de groeibriljant van Brabant

Serieuze clubavond

Dat bedrijfsfeest was zo'n doorslaand succes dat de toenmalige eigenaar van Off_Corso hun vroeg vaker van dit soort feestjes te organiseren. Zijn verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Broodroosterfeest was geboren en is van een een vrienden-van-vriendenfeest met circa 300 gasten is uitgegroeid tot een serieuze clubavond met circa 3.000 gasten. Voor zaterdag 4 november staat de 19de editie op het affiche, ditmaal in de Cruise Terminal.

Uitbreiden

De mannen waren tot op heden gericht op eigen stad, maar in 2018 verwachten ze met Broodroosterfeest hun vleugels uit te slaan naar het zuiden: Breda of Eindhoven. Internationale ambities zijn latenter aanwezig. Het is echter niet uit te sluiten dat er volgend jaar een speciale strandeditie op Ibiza plaatsheeft. Ze hebben op het Spaanse party eiland een huis, en - nog belangrijker - een groot netwerk.

Naamswijziging

Broodroosterfeest is in het buitenland alleen niet uit te spreken. René Cieremans: ,,Als we de grens overgaan, verwacht ik dat we de naam zullen wijzigen in Toaster, of niet. Het is ook wel weer hilarisch hoe Broodrooster in het buitenland wordt uitgesproken.'' De nummer 1 dj van Ibiza, Paul Reynolds, draait op 4 november in de Melon Bomb Room in de Cruise Terminal. The Shapeshifters - bekend van de hit Lola's Theme - zijn de hoofdact. ,,Onze line-up is nooit mainstream. We boeken geen dj's die diezelfde week ook een paar deuren verderop draaien. Ik durf te stellen dat we onderscheidend zijn in onze line-up.''

30-plussers

Broodroosterfeest is het enige feest, voor zover bekend, volledig gericht op 30-plussers. ,,De gemiddelde leeftijd ligt op 42 jaar. Je hebt meerdere 25+ feesten maar 25 jaar vinden wij nog iets te jong. Een dertiger staat anders in het leven dan een twintiger. Een volwassen vrouw wil tijdens het uitgaan niet in haar billen worden geknepen. Dat ongemakkelijke, dat is er niet bij Broodroosterfeest. Het is bij ons meer ouwe-jongens-krentenbrood, dat blije sfeertje,'' weet René Cieremans, tevens eigenaar van restaurant Zotte in Hillegersberg.

Andere tijden

Broodroosterfeest kent andere openingstijden dan de jongere clubscène. ,,De deuren gaan bij ons om 21.00 uur open. Rond 21.30 uur staat de dansvloer vol. We stoppen om 03.00 uur. Ons publiek moet de volgende dag met de kinderen naar de voetbal, of de hockey.''