Nieuws Actueel

Bungalowparken op de Veluwe zitten in de lift

De jaren dat recreatiebedrijven hun huisjes met pijn en moeite gevuld kregen, lijken definitief voorbij. ,,Concrete cijfers heb ik zo snel niet, maar het gaat steeds beter", zegt Wim van der Meulen, eigenaar van Camping en Bungalowpark In de Rimboe in Ermelo in De Stentor.

Paul Hartman | Foto: Stock 1 februari 2017

Bungalowgoed

Recron, de belangenvereniging voor recreatieondernemers, meldde gisteren al dat bungalowparken een uitstekend jaar achter de rug hebben. Uit haar benchmark blijkt dat de grote concerns - Landal, Center Parcs, Droomparken - hun opbrengsten uit overnachtingen in 2016 met 6 procent zagen stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is bovendien dat deze positieve lijn wordt doorgetrokken.

Extra comfort

Onafhankelijke recreatiebedrijven zijn niet meegenomen in het onderzoek van Recron. Maar uit een vragenrondje blijkt dat ook de 'kleintjes' niets te klagen hebben. ,,We merken zeker dat het aantrekt", zegt Rafaella Splinter van Vakantiepark de Bosrand in Vaassen. ,,De crisis is duidelijk voorbij." De reden dat vooral bungalowparken het goed doen, komt volgens Splinter doordat steeds meer vakantiegangers behoefte hebben aan een stukje extra comfort. ,,Met name senioren spreekt dat erg aan."

Volgens Wim van der Meulen van Camping en Bungalowpark In de Rimboe in Ermelo is de stijgende populariteit ook te danken aan het gemak waarmee tegenwoordig een vakantie kan worden geboekt. ,,Op internet kun je met een paar klikken inzicht krijgen in het prijskaartje van je weekendje weg." Van der Meulen denkt dat de drempel om te boeken daardoor wordt verlaagd. ,,En de reden dat meer mensen kiezen voor bungalows komt volgens mij door het gemak dat deze voorziening biedt. Je hoeft zelf vrijwel geen spullen mee te nemen. Alles staat al voor je klaar. Je neemt je intrek in je bungalow en de vakantie kan beginnen."

Aantrekkende economie

Terwijl Bungalowpark Eldorado in Beekbergen een aantal jaar geleden nog flink aan de bak moest, wilde het al huisjes verhuren, daar gaat dat tegenwoordig stukken eenvoudiger. ,,Vorig jaar zaten vanaf de Paasdagen tot en met de herfst eigenlijk vol", weet eigenaar Mieke Berkhout-Goudzwaard. Volgens haar is dat vooral te danken aan de aantrekkende economie. ,,Je merkt dat mensen er weer vertrouwen in hebben, waardoor ze weer geld uit durven geven. Want niet alleen het verhuur van onze bungalows verloopt voorspoedig, ook onze koopchalets vinden gretig aftrek."