Nieuws Actueel

Buurt tegen gokhal in Nijverdal

Opnieuw maakt een groep Nijverdallers bezwaar tegen een mogelijk 'Las Vegas aan de Regge'.

Van onze redactie 10 mei 2016

Casino gokken stockfoto1065

De vereniging van eigenaren van het appartementencomplex Goudensteijn op de hoek van de Grotestraat en De Joncheerelaan maakt zich grote zorgen over de mogelijke komst van een amusementshal aan de Markt en de plannen voor uitbreiding van het aantal gokautomaten in Balls & Brains aan de De Joncheerelaan. Goudensteijn ligt direct tegenover dit biljartcafé.

Leefbaarheid'Dat onze gemeente aan vooruitgang werkt is alleen maar lovenswaardig, maar dat mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid en het welzijn in Hellendoorn. We krijgen het gevoel dat de leefbaarheid en veiligheid in de kern Nijverdal ondergeschikt wordt gemaakt aan een mogelijke economische vooruitgang', schrijven de bewoners in hun bezwaar aan de gemeenteraad.

Ze vervolgen: 'Maar wat is die vooruitgang dan waard? Gokken en het uitnodigen tot gokken zijn activiteiten waarbij je mensen met illussie probeert te verleiden om zoveel mogelijk geld uit te geven. Dat leidt in sommige gevallen tot ernstige problemen. Meer gokautomaten leidt tot meer gokkers en een stijging van het aantal gokverslaafden. Volgens ons zal dat leiden tot een toename van overlast en vandalisme in de gemeente Hellendoorn. Een verontrustende ontwikkeling.'

GokverslavingIn de brief verwijzen de bewoners naar de opvatting van de stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (AGOG), die concludeert dat gokverslaving vaak samengaat met drugs en alcohol. 'Bovengenoemde ontwikkelingen zullen dit eerder versterken dan doen afnemen in de gemeente Hellendoorn', vrezen de bewoners, die van burgemeester Anneke Raven willen horen wat zij als portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid denkt te gaan doen als (gok)verslaafden onverhoopt voor veel overlast gaan zorgen.

Raad van KerkenDe afwijzende reactie van de Vereniging van Eigenaren van Goudensteijn staat niet op zichzelf. De Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn en de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex Iepenborgh op de hoek van de Constantijn- en de Spoelerstraat gaven al eerder dit jaar aan weinig tot niets te zien in de plannen van de Nijverdalse ondernemers Henri Geugies en Jacques Bos.

Zij benadrukten dat deze plannen 'op geen enkel wijze bijdragen aan het welzijn van de plaatselijke bevolking'. Voor de bewoners van Iepenborgh, dat schuin tegenover de Markt is gesitueerd, geldt dat ze vrezen voor (geluids)overlast en criminaliteit. Een soort 'Las Vegas aan de Regge' zien ze absoluut niet zitten.

InitiatiefnemersDe initiatiefnemers hebben de Hellendoornse politiek gevraagd om een verruiming van de in 2008 door de gemeenteraad vastgestelde Verordening speelautomatenhal. Deze regeling staat nu namelijk maar één amusementshal toe in de gemeente en die vergunning is verleend aan het Avonturenpark Hellendoorn.

Henri Geugies en Jacques Bos vragen de lokale politiek deze verordening zodanig aan te passen dat zij op termijn hun plannen aan respectievelijk de Markt en de De Joncheerelaan kunnen verwezenlijken.