Nieuws Actueel

Café De Morgenster viert 100 jaar gezelligheid

Café De Morgenster aan de Oudegracht in Utrecht bestaat 100 jaar. Dat wordt op 18 september gevierd in het café en op het terras aan de werf.

Maarten Venderbosch | Foto: Google Maps 6 september 2016

Morgenster

De oudste vermelding van het pand aan de Oudegracht 323, waarin De Morgenster is gevestigd, dateert uit 1581. In die tijd stond het bekend onder de naam De Drie Hammen. De naam doet vermoeden dat de slager er zijn nering had, maar waarschijnlijker is het dat toen al drank werd geschonken en verkocht. In de zestiende eeuw waren er op dit gedeelte van de Oudegracht veel brouwerijen. Een paar panden verderop was er eentje gevestigd die De Ster heette. Rond 1900 was slijterij De Morgen in het huidige cafépand gehuisvest. De combinatie van beide verklaart de naam die het dranklokaal precies 100 jaar geleden kreeg: De Morgenster.

Het eeuwfeest wordt zondag 18 september gevierd met een gezellig samenzijn met gasten, buurtbewoners en vrienden, volgens uitbater Chris Terhorst een mooie gelegenheid 'om alle verhalen te delen uit de rijke historie van één van de gezelligste cafés in de Utrechtse binnenstad'. De Morgenster wil zo'n café zijn waar iedereen elkaar bij de voornaam kent. Van oudsher heeft het de functie van tweede huiskamer; 'een gevoel van thuiskomen voordat je naar huis gaat'.

Het café staat er volgens zijn eigenaar om bekend bezocht te worden door een zeer divers publiek: van student tot professor en van buschauffeur tot ict'er. Bovendien halen liefhebbers van speciaalbieren van de tap hier hun hart op.