Nieuws Actueel

Café 'n Aap is een huiskamer met toog

Aan de Oostveenweg in Enschede sluit een monument de deuren. En laat nou net die deur een verhaal apart zijn.

Britt van Uem | Foto: Annina Romita 9 april 2016

Krikke annina romita

Volgende week vrijdag gaat de deur van het oudste buurtcafé van de stad Cafe 'n Aap aan de Oostveenweg op slot. Nog maar twee jaar geleden vierden de eigenaren Herman (64) en Gerrie (61) Krikke het 100-jarig bestaan van het café. Het echtpaar stopt na 40 jaar. "We willen nog wat genieten van het leven."

HartstilstandDe geamputeerde teen van Gerrie is niet de reden dat het echtpaar stopt met het Café 'n Aap. Reden om een punt achter het café te zetten is de hartstilstand van Gerrie geweest. Herman weet het nog als de dag van gisteren. Hij krijgt er nog de rillingen van.

Het is februari 2014 en midden in de nacht als de kroegbaas een akelig geluid boven hoort. Dat laat zich het beste omschrijven als iemand die geen lucht meer krijgt. Hoewel hij altijd rustig is en zij vaker in paniek, rent hij als een speer naar boven en ziet zijn vrouw op bed liggen. In nood. Hij belt 112. "Ik moest de telefoon bij haar mond houden zodat ze de ademhaling konden beoordelen." De politie en ambulance zijn er in een mum van tijd. Herman doet de rolluiken omhoog, want zijn vrouw moet uit het raam getakeld worden.

Ze vergeten het nooit meer. Gerrie moet worden gereanimeerd en ligt acht dagen op intensive care. Ze weet er niets meer van. Als Gerrie weer thuis is, besluiten ze meer te willen genieten van het leven. De Krikkes hebben weinig vrije tijd en willen afbouwen en op den duur stoppen met het café. Dat moment is nu aangebroken. Volgende week vrijdag valt het doek.

GezelligheidIedereen roemt de gezelligheid en de sfeer van dit buurtcafé dat bekend staat als 'een grote familie'. Zachtaardige, vriendelijke en goede mensen zijn het: Herman en Gerrie Krikke die ook toezicht hielden in de buurt. Studenten komen graag bij 'n Aap. Verder heeft het buurtcafé veel vaste klanten. Het is een café waar je bij een potje bier kunt kaarten, of darten, of biljarten.

Het rookverbod dan. Daar hebben de uitbaters de afgelopen jaren last van gehad. En dat de mensen geen geld meer hadden om naar de kroeg te gaan. De acht cafés in de buurt zijn in de loop der jaren verdwenen.

Vaste klantenVaste klant Joke Schillemans schuift deze woensdagmiddag de witte vitrage aan de kant en kijkt of haar fiets er nog staat. Ze komt al 45 jaar in het café. Op de donderdagavond vooral. Haar vader Johan Slot kwam er al. Dochter Joke heeft de traditie in ere gehouden. Ze zit altijd op het bankje voor de toog en drinkt bessen met ijs. Zij en Gerrie zijn bevriend geraakt. De vriendinnen wandelden samen tot Gerrie haar teen moest laten amputeren.

De foto's van de mooie uitstapjes met de vriendenclub van Café 'n Aap zitten in een mapje dat Gerrie tevoorschijn haalt. Joke haalt een foto van de muur waar de hele ploeg vrienden nog op staat, poserend voor een bus. De foto is van 25 jaar geleden. Herinneringen worden opgehaald bij het zien van de oude foto's van vaste klanten die er niet meer zijn. Ze hebben tranen met tuiten gelachen en gehuild. Want veel lief en leed is gedeeld in dit huiskamercafé.

Nooi trammelantKroegechtpaar Gerrie en Herman worden gezien als een tweede vader en moeder. Niet voor niks is er nooit trammelant geweest in het café. In veertig jaar tijd zijn er geen fietsen gestolen. Tot een paar weken geleden er plotseling een fiets weg was... Gerrie denkt dat het iemand geweest kan zijn die net de verkeerde fiets te pakken had.

De zelfgemaakte humkessoep van Gerrie Krikke gaan de vaste klanten missen. Dat vermoeden heeft entertainer en vaste stamgast Jerry Kroezen. Hij komt sinds drie jaar bij Café 'n Aap. De barvrouw geeft studenten en klanten vaak haar maaltijdsoep of stamppot in een bakje mee naar huis.

MissenWat gaan de Krikkes zelf missen? "De sociale contacten en de mooie verhalen. We willen graag iedereen die hier kwam via deze weg bedanken voor alles", zegt Gerrie.

De voordeur van het café aan de Oostveenweg zit nog altijd op slot. Klanten komen achterom. Dat is al die jaren zo gebleven om herrieschoppers buiten de deur te houden. Volgende week vrijdag is er een klein besloten feestje met de biljartclub en met vaste klanten. Daarna zit ook de achterdeur dicht. Het echtpaar Krikke blijft er voorlopig wel wonen.